FDA a aprobat folosirea testului cobas® HPV in screening-ul primar al cancerului cervical
cobas® HPV (Human Papillomavirus) - singurul test HPV aprobat FDA pentru screening-ul primar al cancerului cervical in SUA, la femeile de peste 25 de ani
“Suntem incantati de hotatarea FDA de a aproba folosirea cobas® HPV ca prima optiune in screening-ul cancerului cervical. Este o recunoastere a valorii testului cobas® HPV, ca ajutor in luarea unor decizii corecte pentru prevenirea cancerului cervical”, a declarat Roland Diggelmann, COO al Diviziei Roche Diagnostics.
Testul cobas® HPV identifica cele 12 tulpini HPV de risc inalt (12pooled hrHPV), concomitent cu depistarea individuala a HPV 16 si HPV 18, cele doua tulpini inalt oncogene responsabile de aproximativ 70% din cancerele cervicale.
Decizia FDA se bazeaza pe rezultatele studiului clinic ATHENA, care a inrolat mai mult de 47.000 de femei.
Studiul a demonstrat ca una din patru femei cu tulpina HPV 16 va avea boala cervicala in urmatorii 3 ani si ca aproape 1 din 7 femei cu citologie Papanicolau normala, dar cu HPV 16, prezinta deja leziuni cervicale de grad inalt, care fusesera omise de citologia Papanicolau.
Studiul ATHENA a demonstrat ca folosirea testului cobas® HPV ca prima optiune in identificarea femeilor pozitive HPV 16 sau 18 si ulterior a citologiei PAP ca triaj ar permite medicului sa identifice mai multe leziuni de grad inalt.
“Acesta este un exemplu remarcabil al modului in care inovatia in diagnostic poate schimba gestionare a unei boli, imbunatatind astfel sanatatea pacientilor. Impreuna cu asociatiile profesionale si comunitatea medicala, sustinem actualizarea ghidurilor de practica clinica si incorporarea noii strategii de screening in protocoale de lucru”, a continuat Roland Diggelmann.
“Aprobarea FDA ofera femeilor metode alternative mai bune de gestionare a acestei maladii mortale, desi prevenibile. Femeile pot beneficia de standarde de ingrijire mai bune si mai precise. Validat clinic, screening-ul HPV depisteaza virusurile care determina cancerul cervical si este mai eficient in identificarea femeilor la risc decat citologia Papanicolau singura. Dar cel mai important, un rezultat HPV negativ ofera mai multa siguranta ca boala nu va surveni in urmatorii 3 ani” spune Mark H. Stoler, MD, Profesor Emerit de Patologie si Ginecologie, Universitatea Virginia, SUA.
Despre testul cobas® HPV si instrumentul cobas® 4800
Validat clinic prin studiul de referinta ATHENA, testul cobas® HPV depistează grupul celor 12 tulpini HPV de risc înalt (12 pooled hrHPV) concomitent cu genotiparea HPV 16 şi HPV 18, intr-o singura runda de lucru si utilizand un singur esantion de proba.
In aprilie 2011, cobas® HPV a primit aprobare FDA pentru triajul femeilor de peste 21 de ani cu citologie anormala si pentru screening-ul femeilor de peste 30 de ani, ca test adjuct alaturi de citologia Pap.
In iunie 2013, Roche a submis catre FDA cererea de aprobare pentru indicatia de prima obtiune in screening-ul primar. Testul se lucreaza pe instrumentul cobas® 4800, care ofera automatizare si asigura laboratorului maximum de eficienta.
In plus, meniul instrumentul cobas® 4800 mai cuprinde si alte teste: cobas® CT/NG (clamidia/gonoreea), testul de mutatie cobas® BRAF V600 si testul de mutatie cobas® EGFR.
Pentru mai multe informatii despre testul cobas HPV, va rugam vizitati www.hpv16and18.com si www.totuldespreHPV.ro.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat