MabThera administrata subcutanat in doar 5 minute, aprobata pentru doua tipuri de limfom non-Hodgkin
Noua formulare administrata subcutanat a MabThera, produsa de compania Roche, a fost aprobata in Europa pentru tratarea limfomului Non-Hodgkin folicular si a limfomului Non-Hodgkin difuz cu celule B mari
Formularea subcutanata gata preparata a MabThera reduce semnificativ timpul de preparare si timpul de administrare a medicamentului. Compania producatoare Roche a anuntat la sfarsitul lunii martie ca noua formulare MabThera SC (rituximab)- solutie administrata subcutanat-, a fost aprobata de Comisia Europeana (CE) pentru tratamentul a doua forme de limfom Non- Hodgkin: limfom folicular si limfom difuz cu celule B mari.
Dupa formularea Herceptin SC (solutie administrata subcutanat), aprobata in septembrie 2013, MabThera este cea de-a doua formulare administrata subcutanat din spectrul Oncologiei, dezvoltata de compania Roche, aprobata in Europa.
"Ca parte a misiunii noastre de a imbunatati calitatea vietii pacientilor, suntem bucurosi ca noua formulare subcutanata MabThera a fost aprobata pentru cele doua forme de limfom”, a declarat dr. Sandra Horning, seful Diviziei Global Product Development Roche.
“Consideram ca administrarea in 5 minute a noii formulari imbunatateste actul medical si modul in care pacientii resimt tratamentul. Comparativ, formularea intravenoasa a MabThera se administreaza in 2.5 ore”, a mai declarat dr. Sandra Horning.
Aprobarea europeana se bazeaza pe date din studiul SABRINA, publicat recent in revista The Lancet Oncology (1).
Compania Roche se asteapta sa comercializeze MabThera SC in numeroase tari din Europa pe parcursul anului 2014.
Despre MabThera
Mabthera este un anticorp monoclonal, care se “leaga” de o anumita proteina –antigenul CD20- de pe suprafata celulelor B, atat maligne, cat si normale. Ulterior, anticorpul “mobilizeaza” sistemul natural de aparare al organismului sa atace si sa distruga celulele de tip B anormale. Celulele stem din maduva spinarii nu au antigenul CD20, permitandu-le astfel celulelor de tip B normale sa se regenereze dupa tratament si sa revina la un nivel normal in cateva luni.
MabThera (cu denumirea Rituxan in Statele Unite, Japonia si in Canada), dezvoltata de Biogen Idec, a primit prima probare FDA din Statele Unite pentru tratarea pacientilor cu limfom Non-Hodgkin indolent in 1997 si a fost primul medicament cu actiune tintita pentru terapia cancerului aprobat de FDA.
MabThera a fost aprobat in Europa in 1998 si din acel moment a fost administrat la peste 2.7 milioane de pacienti cu diferite tipuri de cancere ale sangelui.
Eficienta si siguranta in administrare a MabThera au fost ceritificate in mai mult de 300 de studii clinice de faza II si III, derulate in ultimii 15 ani. MabThera a fost aprobat pentru tratarea catorva tipuri de limfom non-Hodgkin si pentru leucemia limfocitara cronica. MabThera continua sa fie studiat pentru alte tipuri de cancer de sange in aparitia carora se prespune ca joaca un rol important celulele pozitive CD20.
MabThera este cunoscuta sub denumirea de Rituxan in Statele Unite, Japonia si in Canada. Genentech, membru al Grupului Roche, si Biogen Idec colaboreaza pentru dezvoltarea Rituxan in Statele Unite ale Americii, in timp ce Roche comercializeaza MabThera in restul lumii, exceptand Japonia. In aceasta tara MabThera este comercializata de compania Chugai, in parteneriat cu Zenyaku Kogyo Co. Ltd.
Peste 85%, limfoame de tip Non-Hodgkin
Exista doua tipuri de limfom : limfoamele Hodgkin si limfoamele Non- Hodgkin. Limfoamele Non-Hodgkin sunt greu de tratat si reprezinta aproximativ 85% din cazurile de limfom diagnosticate (2). Anual, limfoamele non – Hodgkin se fac responsabile de peste 200.000 de decese la nivel international, potrivit datelor din 2012 (3).
Limfomul este un tip de cancer al sistemului limfatic. Limfomul apare atunci cand limfocitele, suferind o transformare neoplazica, se multiplica si se acumuleaza in nodulii limfatici ori in tesuturile limfatice, precum splina. O parte din aceste celule sunt eliberate in sange si se raspandesc in corp, perturband productia de celule sanatoase.
De mai bine de 20 de ani, Roche dezvolta medicamente care stabilesc noi standarde in hematologie. In prezent, Roche deruleaza cele mai numeroase studii clinice din intraga istorie a companiei, cu scopul de a inova optiunile terapeutice pentru pacientii cu diferite tipuri de cancer al sangelui.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat