1 din 10 persoane cu neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecțiune
Neuropatia diabetică este printre cele mai frecvente complicații pe termen lung ale diabetului zaharat, dar cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresivă a fibrelor nervoase și afectarea sistemului nervos autonom și somatic. Date fiind simptomele resimțite de persoanele care suferă de neuropatie diabetică, această afecțiune poate avea importante efecte negative asupra calității vieții.
În cadrul Primei Conferințe Naționale de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013, au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, inițiat de Societatea de Neuropatie Diabetică. Conform rezultatelor preliminare, 1 din 10 pacienți cu simpome de neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecțiune, primind acest diagnostic cu ocazia testului efectuat în cadrul studiului.
Conform rezultatelor preliminare, 67% dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, 5% au avut gangrenă, iar 4% au deja amputații de deget(e).
În ceea ce privește localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimțite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul brațelor. De asemenea, studiul arată că 49% dintre pacienții cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutățesc în cursul nopții. Întrebați dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopții sau nu au putut dormi de durere, 17% au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de 7% au semnalat probleme grave.
”Îngrijorător este faptul că 6% dintre respondenți au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simțit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când 7% s-au adresat medicului după un an de la apariția simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluția neuropatiei diabetice este progresivă.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.
Rugați să compare starea de sănătate prezentă cu cea din urmă cu trei luni, aproape 20% au evaluat starea lor de sănătate ca fiind mai rea, iar aproape 6% ca fiind mult mai rea.
Pe termen lung, efectele neuropatiei diabetice afectează negativ calitatea vieții pacienților. Fiind vorba de afecțiuni cronice, pacienții tind să meargă la un consult medical doar în momentul de acutizarea a bolii. În acest caz, se impun prevenția, diagnosticarea precoce și tratamentul acestei complicații a diabetului zaharat, iar acest lucru este posibil pe de o parte printr-o colaborare eficientă între medicul de familie, diabetolog și neurolog, iar pe de altă parte prin informarea și educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la o mai bună cunoaștere a afecțiunii lor.
Studiul de analiză transversală privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România - NeuroDiab 2012 - a fost derulat în perioada 10.06.2012 – 30.10.2012, pe un eșantion de 21.348 de pacienți cu diabet zaharat, din 51 de centre de diabet din România. Metoda de evaluare folosită a fost chestionarului Norfolk QoL-DN, chestionar standardizat și validat de Eastern Virginia Medical School, USA, tradus şi validat în limba română.
Principalele obiective ale studiului au fost conștientizare problematicii neuropatiei diabetice, evaluarea calității vieții pacienților cu diabet zaharat și neuropatie diabetică în practica medicală curentă, precum și initierea cât mai precoce a prevenției și tratamentului neuropatiei diabetice.
Organizator științific eveniment: Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat