„Spune DA informarii si tratarii DA” 20% dintre copii sufera de Dermatita Atopica
Societatea Română de Dermatologie (SRD) va derula, in perioada urmatoare, o serie de campanii de educare si informare a populatiei cu privire la anumite afectiuni dermatologice de larg interes. Prima actiune de amploare din acest an este dedicata Dermatitei Atopice (DA), o afectiune tot mai frecvent intalnita in randul copiilor.
Campania, denumita generic “Spune DA informarii si tratarii DA”, a carui promotor este este cunoscuta prezentatoare de radio si televiziune, Liana Stanciu, se va desfasura in perioada 15-30 aprilie 2013.
Una dintre actiunile incluse in program este distributia in toata tara de pliante si afise, care contin informatii extrem de utile despre dermatita atopica.
Mai mult, la nivelul unitatilor de invatamant din Capitala, SRD, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, deruleaza, incepand de astazi, o ampla campanie de informare si preventie privind dermatita atopica.
De asemenea, pentru publicul larg bucurestean, SRD a instalat in zona Piata Unirii- Splaiul Independentei (zona Hanul lui Manuc) un cort de campanie, unde se vor inmana flyere cu informatii despre DA si mostre din produsele destinate aceastei afectiuni.
Dermatita atopica este o suferinta inflamatorie cutanata, cu debut in copilarie, manifestata clinic prin uscaciune tegumentara si prurit intens si asociata frecvent cu alte afectiuni alergice (astm bronsic, rinita alergica).
„Dermatita atopica, afectiune cu debut predominant in primele luni sau in primii ani de viata, poate fi tinuta sub control cu un disconfort socio-economic minim, doar daca se apeleaza la medicina de preventie, un rol important, in acest caz, avandu-l si parintii copiilor, acestia fiind cei care pot trage primul semnal de alarma” a declarat, presedintele SRD, prof. Dr. Calin Giurcaneanu.
La randul sau, secretarul general al SRD, medicul Alin Nicolescu a tinut sa precizeze ca „ acest teren alergic poate trece neobservat, dar in timp dermatita atopica se poate agrava si pentru a preintampina boala este nevoie de informare preventiva in randul populatiei”. Acesta a subliniat faptul ca „in cabinetul meu medical, din 10 copii care vin la consultatii, 8 prezinta o componenta atopica ceea ce ne duce cu gandul la o incidenta a acestei afectiuni dermatologice foarte ridicata in tara noastra”.
De altfel, statisticile arata ca dermatita atopica prezinta la nivel mondial o incidenta in continua crestere cu o frecventa crescuta in tarile dezvoltate economic. Potrivit studiilor, dermatita atopica este prezenta la peste 20% dintre copiii din Europa Occidentala, iar 15% dintre copiii cu DA au afectare severa.
Debutul acestei afectiuni este predominant in copilarie (85% sub 5 ani; 55% sub 1 an), calitatea vietii fiind afectata sever, intr-o proportie similara cu cea provocata de diabetul zaharat si cu mult mai sever decat psoriazisul cutanat. Daca ne raportam la mecanismul genetic, 73% dintre pacienti au istoric familial de atopie, iar 27% au istoric familial de DA.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat