STUDIU: CELULELE STEM, IMPORTANTE PENTRU SANATATEA COPILULUI
Femeile din România au nevoie de cât mai multe informaţii despre potenţialul de utilizare a sângelui placentar. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat recent de compania G82 din Cehia, pentru Cord Blood Center Medical, pe un grup alcatuit din mame, viitoare mame, precum şi femei care intenţionează să aducă pe lume un copil.
Astfel, un număr mare de femei însărcinate-mai exact 79%-au declarat ca le este familiar termenul de sange placentar, in timp ce, in randul femeilor care planuiesc in viitor sa devina mame, procentul este usor mai scazut ( 59 %).
Principala informatie referitoare la sangele placentar pe care participantele la acest sondaj o detin este ca acesta trateaza anumite boli grave. Mai mult, 97 % dintre persoanele participante la interviu stiu ca procedura de recoltare celule stem nu este dureroasa sau periculoasa pentru mama si copil. Atitudinea femeilor care intentioneaza sa aiba un copil, referitoare la recoltarea de celule stem este una pozitiva.
Astfel, 2 din 3 femei au declarat ca vor lua in considerare recoltarea si depozitarea de celule stem la nasterea copilului. Motivul pentru care au decis acest lucru este faptul ca aceasta grefa ar putea sa le protejeze copilul sau familia. De altfel, protectia propriului copil reprezinta motivul principal pentru care femeile aleg recoltarea de celule stem.
“Principala piedica este lipsa de informare corecta. Desi subiectul celulelor stem a fost abordat tot mai mult in media ultimilor ani, persista un anumit grad de ignoranta atunci cand vine vorba de decizia de a recolta celule stem la nastere pentru a pune o centura de siguranta viitorului copilului. Ponderea parintilor care apeleaza la recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem din sangele placentar este inca destul de mica. Din pacate vorbim de sub 10% din totalul celor care aduc, anual, pe lume un copil in Romania” a declarat directorul general al CordBloodCenter Romania, dr. Tudor Panu.
Studiul mai arata ca, atunci când vine vorba de potenţialul concret al celulelor stem, 87 % dintre tinerele care intentioneaza sa devina mame declara ca principalul motiv pentru care vor opta pentru aceasta procedura medicala este potentialul pe care il are sangele placentar in afectiuni hematologice sau cancer.
Un procent asemănător, mai exact 85 % dintre respondente au dat credit recoltarii de celule stem la nastere datorita rolului pe care il joaca in medicina regenerativa
Un aspect foarte important, scos în evidenţă de acest sondaj este sursa de informare cu privire la celulele stem. Medicii ginecologi reprezinta principala sursa de informare pe care mamicile o prefera in documentarea referitoare la recoltarea de celule stem. Pe locul al doilea se afla informatiile gasite pe internet (site-urile companiilor care ofera acest serviciu, de asemenea forumuri, site-uri de sanatate cu profil medical).
Cu toate acestea, nevoia de mai multă informaţie se face simţită, 83% dintre tinerele care intentioneaza sa aiba un copil in viitor sunt de parere ca romanii nu au suficiente cunostinte despre sangele placentar si potentialul lui de utilizare. De altfel, 2 din 5 persoane chestionate (femei insarcinate sau care intentioneaza sa aiba un copil) nu detin nicio informatie referitoare la ce este sangele placentar.
Sondajul de opinie a fost facut la sfarsitul anului trecut de compania G82 din Cehia, pentru Cord Blood Center Medical, on-line, pe un esantion de 650 de persoane (gravide, femei care intentioneaza sa devina mame si mame care au recoltat celule stem la nastere).
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat