Parlamentul European aproba terapiile bazate pe celule stem din sange ombilical
Importanta tot mai crescuta pe care o au celulele stem a intrat si in atentia Parlamentului European. Astfel, europarlamentarii sunt constienti de potentialul pe care il reprezinta sangele ombilical in medicina actuala, atunci cand vine vorba de tratarea diferitelor categorii de afectiuni, motiv pentru care in Raportul aprobat in toamna acestui an, se solicita cresterea numarului de grefe disponibile pentru transplant. Aceasta cu atat mai mult cu cat se mentioneaza ca in Uniunea Europeana, doar la 1 % dintre nasteri se recolteaza celule stem.
Prin urmare, membrii Parlamentului European recomanda atat cresterea cooperarii intre statele membre, cat si a cooperarii intre bancile familiale si registrele publice de sange ombilical, astfel incat prin cresterea numarului de unitati de sange ombilical disponibile, un numar mai mare de pacienti sa poata fi tratati.
“Salut atitudinea pozitiva a Parlamentului European fata de subiectul recoltarii si depozitarii celulelor stem in sistem familial. Consider ca existenta unei banci publice de celule stem, alaturi de cea familiala ar oferi parintilor o optiune suplimentara de a pastra aceasta “rezerva de sanatate” la nasterea copilului lor”, a afirmat Dr Tudor Panu, Director General al Cord Blood Center Medical, Prima Banca de celule stem din Romania.
Asa cum se stie, sangele ombilical contine celule stem hematoformatoare, capabile de a da nastere celulelor din sange, precum si alte categorii de celule promotoare ale regenerarii tesuturilor si organelor. Acestea pot juca un rol crucial in tratamentul multor afectiuni. Iar cercetarile sunt tot mai intense. Astfel, in prezent, doua echipe de cercetatori americani evalueaza noi perspective terapeutice pentru tratarea autismului si a accidentului vascular cerebral (AVC) la copii, prin utilizarea sangelui ombilical.
Sutter Institute for Medical Research California, cu experienta de 40 de ani in domeniul cercetarii, a initiat recent un nou studiu medical absolut inovator cu privire la posibilitatea utilizarii terapeutica a grefei proprii de sange placentar pentru tratarea autismului.
Cercetatorii isi propun sa evalueze efectul terapeutic al administrarii unei unitati de sange placentar prin aprecierea achizitiilor de limbaj, de invatare sau prin imbunatatirea comportamentului copiilor tratati, cu varste intre 2 si 7 ani.Pacientii inclusi in studiu sunt atenti selectati si evaluati. Primului grup selectat aleator din numarul total de pacienti, i se va administra intravenos unitatea de sange placentar, in timp ce pacientilor din cel de-al doilea grup, i se va injecta o solutie salina cu caracteristici aproape identice cu cele ale grefei reale , avand insa efect placebo.
Ambele grupe vor fi evaluate pe durata a 6 luni, apoi, grupele vor fi schimbate intre ele, astfel incat sa se poata corect aprecia potentialul efect terapeutic al sange ombilical, versus efectul placebo.
O alta afectiune neurologica se afla in studiu la University of Texas Health Science Center in Huston. Studiul testeaza o noua procedura terapeutica la copiii care au avut un accident vascular cerebral ischemic. Cercetatorii considera ca celulele stem vor contribui la imbunatatirea raspunsului fiziologic si a modificarilor anatomice adaptative ale creierului aparute dupa un asemenea eveniment, oferind astfel posibilitatea obtinerii unui recuperari functionale mai bune a pacientilor.
Pacientilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani li se va administra grefa de celule stem iar timp de 2 ani vor fi supravegheati si evaluati de catre un medic specialist in neurologie infantila. Ipoteza studului se va confirma, daca pacientii vor avea mai bune achizitii motorii, dezvoltarea generala se va imbunatati iar partile afectate ale creierului se vor regenera mai rapid.
De precizat ca, majoritatea studiilor clinice din domeniul medicinei regenerative bazate pe terapiile cu celule stem din sange ombilical pentru tratarea altor categorii de boli, diferite de bolile de sange sau cancerele, (ca si cele mentionate mai sus) se desfasoara in afara Uniunii Europene.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat