“Să protejăm împreună copilăria”: Sprijin pentru proaspetele mămici, direct la domiciliu
Societatea Română de Pediatrie lansează în premieră un program de vizite specializate gratuite la domiciliu, pentru proaspeții părinți
Societatea Română de Pediatrie (SRPED) lansează începând cu luna decembrie un program pilot de vizite la domiciliu pentru proaspetele mămici, derulat prin intermediul unui corp specializat de asistente de neonatologie. Programul pilot va dura trei luni, perioadă în care își propune să vină în sprijinul unui număr de aproximativ 500 de mămici. Inițiativa face parte din campania de educare a părinților «Să protejăm împreună copilăria», desfășurată de Societatea Română de Pediatrie, în parteneriat cu compania GlaxoSmithKline.
Obiectivul SRPED este ca, prin acest proiect, să sprijine tinerele mamici într-unul din cele mai delicate momente de după naștere – acomodarea lor alături de sugar în noul cămin și să le ajute să ofere nou-născutului condițiile optime de dezvoltare.
În cadrul programului, tinerele mame din București vor beneficia gratuit de asistență specializată la domiciliu, chiar în primele săptămâni de la naștere. Pentru început, în etapa pilot, vor putea face parte din proiect mamele care nasc în șase spitale din București: Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic Județean de Urgență (Ilfov), Spitalul Clinic de Obsetrică Ginecologie Dr. Panait Sîrbu și Spitalul Clinic Filantropia.
Un grup de asistente din secțiile de neonatologie ale acestor spitale a fost instruit special de către Societatea Română de Pediatrie, pentru a oferi mămicilor sfaturi practice și informații specializate despre cei trei piloni esențiali pentru îngrijirea sugarului: siguranță, imunizare prin vaccinare și alimentație corectă. Siguranța copilului este un subiect care le preocupă foarte mult pe noile mămici: conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, 41% dintre mămicile intervievate au spus că siguranța reprezintă cel mai important aspect legat de protecția copilului, în timp ce alimentația este considerată cea mai importantă de 34% dintre mămici, iar imunizarea de 25%.
De aceea, în timpul vizitei, asistentele vor vorbi cu mămicile despre condițiile necesare îngrijirii optime a nou-născutului acasă, despre importanța alăptării și elemente de care mămica trebuie să țină cont în acest proces, precum și despre bolile copilariei și cele mai eficace metode de prevenție. De asemenea, asistentele vor oferi sfaturi practice pentru îngrijirea bebelușului, pornind de la nevoile identificate în fiecare cămin în parte.
«Ne dorim ca acest program să contribuie la creșterea nivelului general de sănătate a copiilor din România. Asistenta din secția de neonatologie reprezintă pentru mămică prima sursă de informație despre îngrijirea copilului, imediat după naștere. Programul își dorește să prelungească această legatură de încredere care se formează în spital, și după ce mămica ajunge cu sugarul acasă. Cu ajutor specializat și competent oferit la început de drum, proaspetele mămici vor putea face față mai bine noilor provocări și griji venite odată cu noul-născut.», declară Prof. Dr. Marin Burlea, Președinte al Societății Române de Pediatrie.
După evaluarea programului desfășurat în București, Societatea Română de Pediatrie își propune să extindă inițiativa la nivel național, astfel încât tot mai multe femei să poată beneficia de informații corecte și sfaturi specializate pentru îngrijirea copiilor lor.
Despre campania “Să protejăm împreună copilăria”
Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști.
În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinților cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat