Peste 300 de participanţi, 21 de speakeri, 9 sesiuni de dezbatere A II-a Conferinţă "Actualităţi în Hipertensiunea Arterială"
Problematica hipertensiunii arteriale a atras interesul a peste 300 de medici cardiologi, internişti, diabetologi şi medici de familie, care au fost prezenţi la lucrările Conferinţei "Actualităţi în Hipertensiunea Arterială", ediţia a II-a.
Manifestarea a fost organizată de Societatea Română de Hipertensiune şi a reunit 21 de speakeri reputaţi care au prezentat în faţa audienţei, în cele 9 sesiuni de dezbatere, cele mai noi informaţii privind tratamentul hipertensiunii arteriale, în asociere cu alte afecţiuni. Evenimentul a fost structurat în prezentări de cazuri clinice, comentate şi discutate într-un mod interactiv de speakeri şi participanţi.
“Consider că sub toate aspectele, manifestarea a fost un succes. Pe de o parte, sub aspect ştiinţific, această structură de prezentări de cazuri şi apoi comentarii din partea experţilor a fost deosebit de bine realizat, cu o documentare foarte detaliată, cu actualizarea tuturor datelor în problema abordată. Apoi, sub aspectul participării, nu numai că numărul de participanţi a fost mare, dar ei au fost implicaţi activ în discuţii”, a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobanţu, preşedinte Societatea Română de Hipertensiune.
În deschiderea evenimentului au fost prezentate ultimele date cu privire la „Variabilitatea tensiunii arteriale şi riscul cardiovascular” de către prof. univ. dr. Maria Dorobanţu, iar prof. univ. dr. Eduard Apetrei a dezbătut asocieri relevante în cazul “Hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat”. În aceeaşi notă, prof. univ. dr. Ion Bruckner a abordat subiectul “Hipertensiunea arterială şi afectarea vasculară cerebrală”.
În continuare, sesiunile ştiinţifice au avut un caracter interactiv, fiind compuse din prezentări de cazuri clinice, urmate de recomandări medicale regăsite în ghidurile actuale de hipertensiune arterială, dar şi de o sesiune de dezbateri.
Prima sesiune, “Tratamentul HTA la vârstnici”, moderată de prof. univ. dr. Carmen Ginghină, a fost susţinută de către dr. Adrian Mereuţă şi prof. univ. dr. Doina Dimulescu. Prof. univ. dr. Mircea Cinteză a moderat sesiunea “HTA rezistentă la tratament”, în cadrul căreia dr. Roxana Darabont şi prof. univ. dr. Carmen Ginghină au prezentat cazurile clinice pregătite şi au oferit recomandările existente în ghiduri pe acest subiect. Dr. Elisabeta Bădilă şi prof. univ. dr. Marius Vintilă au prezentat metodele de “Evaluare şi Tratament ale HTA perioperator”, sesiune ce l-a avut ca moderator pe prof. univ. dr. Dan Tulbure.
Dr. Adriana Gurghean şi prof. univ. dr. Tiberiu Nanea au discutat în a doua parte a manifestării despre “Hipertensiunea arterială şi bolile aortei”, în cadrul sesiunii moderate de prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu. Prof. univ. dr. Daniela Bartoş şi conf. univ. dr. Şerban Bălănescu au moderat sesiunea “Hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă”, susţinută şi dezbătută de conf. univ. dr. Katalin Babeş şi de conf. univ.dr. Şerban Bălănescu.
În ultima parte a evenimentului, au fost prezentate două subiecte controversate din punct de vedere al problemelor pe care le ridică hipertensiunea arterială. O astfel de sesiune a fost “Sarcina şi Hipertensiunea Arterială”, prezentată de dr. Mihaela Rugină şi de prof. univ. dr. Mircea Cinteză şi moderată de prof. univ. dr. Crina Sinescu şi prof. univ. dr. Ion Bruckner. Ultima sesiune ştiinţifică a fost “Hipertensiunea arterială şi efortul fizic”, moderată de prof.univ.dr. Marius Vintilă şi susţinută de dr. Daniel Gherasim şi de conf. univ. dr. Florin Mitu.
“Faptul că am avut un număr atât de mare de participanţi spune foarte multe despre acest eveniment. Lumea medicală: medicii de familie, medicii internişti, dar şi cardiologii au nevoie de astfel de întâlniri. Am acordat o importanţă deosebită discuţiilor, care au antrenat participanţii doritori să interacţioneze pe baza comentariilor profesioniştilor”, a declarat prof. univ. dr. Eduard Apetrei, coodonatorul ştiinţific al evenimentului.
A doua ediţie a Conferinţei „Actualităţi în Hipertensiunea Arterială” a fost organizată ştiinţific de Societatea Română de Hipertensiune. Managementul evenimentului a fost asigurat de Sănătatea Press Group.
Partener Principal al celei de-a doua ediţii a Conferinţei „Actualităţi în Hipertensiunea Arterială” a fost : Pfizer Cardiology
Parteneri: Astra Zeneca, Servier, Terapia Ranbaxy, Zentiva
Management eveniment: Sănătatea Press Group
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat