“Telocitele-tratament in regenerarea organelor vitale”
Medicina regenerativa, o speranta reala de viata a pacientilor din intreaga lume, a intrat intr-o noua era a progresului. “Telocitele-tratament in regenerarea organelor vitale” nu a fost doar tema conferintei de presa organizata astazi, 27 noiembrie 2012, la Institutul National de Patologie “Victor Babes”, ci si un punct de rascruce in medicina mondiala.
Una dintre dovezile acestei mari realizari, bazate fara echivoc pe descoperirea Academicianului Laurentiu M.Popescu este si recentul experiment realizat cu succes de catre Profesorul DQ Cai, director, Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton(Guangzhou) China. Este vorba despre izolarea cardiaca a Telocitelor si transplantul lor in inima post infarct miocardic experimental la sobolanii de laborator. Rezultatele acestui transplant au aratat o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave, detalii fiind oferite atat de profesorul DQ Cai intr-un scurt interviu, precum si de Acad.L.M.Popescu. Acest experiment a putut fi decriptat si prin imagini intr-un film realizat special pentru conferinta de presa organizata astazi.
“Prima piatra de hotar dintre teorie si aplicare practica a fost trecuta experimental prin realizarea primul homotransplant de Telocite la sobolanii de laborator in infarctul miocardic experimental. Injectarea Telocitelor post infarct miocardic imbunatateste semnificativ perfomanta cardiaca, ceea ce deschide o reala perspectiva (circa 2-3 ani) pentru repararea inimii post infarct si la om prin folosirea concomitenta de celule stem cu Telocite”, a declarat Acad. Laurentiu M. Popescu. Părintele Telocitelor a adaugat ca “ oricum circa 1.000 de gene din Telocite sunt activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce inseamna sinteza catorva zeci sau sute de proteine benefice repararii cordului”. In plus, o alta descoperire realizata recent a demonstrat faptul ca numarul de Telocite in inima umana creste semnificativ de la nastere si pana la varsta de 20 de ani, iar dupa o perioada de stagnare, spre batranete, se inregistreaza o diminuare progresiva.
Intors recent dintr-o calatorie stiintifica prin unele dintre cele mai importante Universitati ale lumii, din SUA si China, Acad.L.M.Popescu a prezentat si care sunt planurile
pe care le are impreuna cu cercetatorii chinezi in 2013 in ceea ce priveste Telocitele, dar si care este stadiul parteneriatului dintre Universitatea Harvard si Institutul Victor Babes in legatura cu un proiect aflat in derulare.
Toate aceste intrevederi au avut ca subiect principal rolul probabil al Telocitelor in viitorul medicinei regenerative, evenimente care i-au adus Academicianului roman si doua importante distinctii. Astfel, Academicianului Laurentiu M.Popescu i-au fost decernate distinctiile: Profesor de Onoare al Universitatii JiNan si Visting Professor al Fourth Military Medical University, Xi'an, Shaanxi, China.
În cadrul conferintei de presa de astazi, Acad. LM Popescu a anuntat si doua evenimente extrem de importante care vor avea loc in anul 2013. Este vorba despre doua simpozioane internationale (4-6 aprilie-Bucuresti si 19-20 octombrie-Shanghai). dedicate exclusiv Telocitelor la care vor participa cercetatori din peste 10 tari, simpozioane realizate in parteneriat cu China.
Prezent la conferinta de presa, Acad. Ioanel Sinescu , rectorul UMF Carol Davila a facut o scurta trecere in revista a cercetarii stiintifice romanesti in oncologie, transplantul de organe si transplantul tisular, precum si a cercetarii din diverse specialitati medicale, punand accent pe modalitatile terapeutice in medicina regenerativa. “Cercetarea stiintifica de varf este unul dintre obiectivele prioritare ale UMF Carol Davila. Recunoasterea internationala a universitatii se realizeaza, inainte de toate, prin proiecte de cercetare stiintifica, multidisciplinare, in cooperare cu centre de profil prestigioase din Europa si din afara acesteia”, a declarat rectorul UMF Carol Davila. In premiera, Acad. Ioanel Sinescu a facut si o scurta prezentare a proiectului UMF “Carol Davila” pentru 2013 in ceea ce priveste infiintarea unui Institut de Cercetare Stiintifica, multidisciplinar, ce va beneficia de multiple colaborari cu centre europene performante.
La randul sau, Tudor Panu, directorul general al CordBloodCenter Romania si unul dintre partenerii dezvoltarii proiectului Telocite, este de parere ca progresele extraordinare obtinute in domeniul cercetarii celulelor stem ne-au adus cu cel putin un pas mai aproape de transformarea in realitate a unei fictiuni, domeniul medicinei regenerative conturandu-se din ce in ce mai clar de la un an la altul. “Acum cativa ani, idea utilizarii unui organ creat in mod artificial sau descoperirea unor tratamente pentru boli incurabile pareau pura fictiune. Iata insa ca dintre sursele de celule stem utilizate in prezent atat pentru
indicatiile clinice standard cat si pentru cele experimentale, sangele placentar se distinge prin avantaje unice”, a precizat Tudor Panu. Astfel, doar in cursul acestui an, la nivel mondial au fost initiate 3 noi trialuri clinice, (SUA; Mexic ; Singapore/ America si Asia) vizand utilizarea autologa a grefei de sange placentar la copii cu urmatoarele afectiuni:
- accident vascular cerebral (cu o incidenta de 13,5 la 100 000 copii, cu varste intre 0-18 ani, reprezentand a 6 a cauza de deces),
- autism (cu o incidenta de 1 : 88 copii),
- encefalopatie hipoxica neonatala. (incidenta 1-8 cazuri la 1000 de nasteri, a 5 a cauza de deces la copii sub 5 ani, conform OMS)
Ca urmare a noilor perspective de utilizare terapeutica in scop regenerativ, numarul grefelor eliberate, la nivel mondial din bancile familiale a crescut exponential, in prezent peste 300 de grefe, fiind deja utilizate ca tratament experimental la copii cu paralizie cerebrala (incidenta de 2 cazuri la 1000 de nou nascuti la termen), encefalopatie hipoxica neonatala, hidrocefalie etc.
In 2011, si grupul International Cord Blood Center a eliberat o grefa de sange placentar utilizata ca terapie celulara regenerativa pentru tratarea unui copil (Slovacia) care suferea de paralizie cerebrala. Transplantul a fost efectuat la Duke University Hospital, de catre Dr. Joanne Kurtzberg.
“Medicina regenerativa nu mai este o stiinta a viitorului, si acest lucru se datoreaza rezultatelor spectaculoase obtinute in prezent. Tandemul telocite - celule stem demonstreaza deja ca are un important cuvant de spus in medicina secolului XXI si ca, in curand, va reprezenta o sansa in plus la salvarea multor vieti”, a concluzionat dr Tudor Panu
DETALII DESPRE VIZITA ACAD. LM POPESCU IN CHINA:
In perioada Octombrie - Noiembrie 2012 Academicianul Laurentiu M.Popescu a efectuat o vizita in China, in Beijing, Xi'an, Guangzhou si Shanghai, la invitatia unor renumiti profesori chinezi.
Dintre acestia ii amintim pe Profesorul Changyong Wang, Director, Department of Advanced Interdisciplinary Studies, Institute of Basic Medical Sciences, Tissue Engineering Research Center, Academy of Military Medical Sciences, pe Profesorul Rui An Wang, Profesor de Patologie, Fourth Military Medical University, Xi'an, Shaanxi, China, pe Profesorul Y.H. Chen, Director Key Lab for Basic Research for Cardiology, Tongji University, Shanghai, China, pe Profesorul J. Xiao, Laboratory of Basic Research in Cardiology, University of Shanghai, Shanghai, China, precum si pe Profesorul DQ Cai, Director, Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ministry of Education, Ji Nan University, Guangzhou, China.
Cu ocazia vizitei in China, Acad.L.M.Popescu a participat la 8th International Symposium on Respiratory Diseases (ISRD) and American Thoracic Society (ATS), in China Forum 2012, care s-a desfasurat la Shanghai in perioada 9-11 Noiembrie. Cu aceasta ocazie Acad. L. M. Popescu a sustinut conferita cu titlul “Telocite si celule stem in plamani”. In cadrul acestei manifestari stiintifice Acad.L.M.Popescu a primit Premiul Special ISRD pentru distinse contributii stiintifice in domeniul medical.
Tot la Shanghai Acad.L.M.Popescu a participat si la 3rd Conference on Instrumentations & Biotechnologies, unde a prezentat conferinta “Telocite si celule stem: un tandem in medicina regenerativa”, extrem de apreciata si de catre cercetatorii americani de la Universitatile din Texas si New Jersey.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat