MEDICINA VIITORULUI
10 concluzii desprinse în urma vizitei laureatului Premiului Nobel, profesorul Luc Montagnier
Ce am reținut din prezentarea laureatului Premiului Nobel pentru Medicină, profesorul Luc Montagnier
1. Ne întrebăm, din ce în ce mai des și în număr din ce în ce mai mare, dacă nu cumva cercetarea medicală s-a aflat până acum pe o direcție greșită? Continuăm să dezvoltăm medicamente puternice cu care tratăm simptome ale bolilor, fără a acorda atenția pe care o merită cauzele însăși ale bolilor. Cu atât mai mult dacă vorbim despre bolile infecțioase.
2. De la o abordare veticală și segmentată a sănătății trebuie să trecem la o abordare transversală a sănătății și la o redistribuire a puterii între toți actorii sistemului.
3. Pacientul nu ar trebui să mai fie considerat un obiect, un număr de test clinic, ci o persoană, o ființă umană căreia trebuie să i se acorde timp, să fie ascultată și alături de care trebuie să se poarte un dialog constructiv.
4. De la un sistem centrat pe boală trebuie să evoluăm către un sistem centrat pe persoană, pe sănătate. Trebuie să scoatem sănătatea din spitale și să o ducem cât mai mult în școli, în întreprinderi, oriunde în cotidianul indivizilor
5. Cuvântul cheie este educația. Trăim un paradox: prin tehnologiile actuale de comunicare este mai simplu ca oricând să înveți și, cu toate acestea, sunt zone extinse dominate de ignoranță.
6. Noțiunea de vaccin este legată de teren. Ne folosim de microb pentru imunizare, dar uităm că, modificând astfel terenul cu un scop precis, imediat, putem favoriza apariția efectelor indezirabile, în lipsa cunoașterii profunde a terenului modificat. Vaccinarea trebuie realizată, dar acompaniată de stimularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să răspundă la vaccinare.
7. Medicina nu va putea progresa decât bazându-se pe toate noile descoperiri ale cercetării biomedicale, regăsindu-și în același timp vocația originară, îndepărtându-se de interesele economice și revenind la înțelepciunea antică a lui Hipocrate: Primum non nocere (În primul rând să nu faci rău)
8. Este esențială conștientizare la nivelul publicului larg a nevoii de a avea acces la informația diseminată de specialiști. Educarea în acest sens constituie premisa unui stil de viață orientat spre prevenție.
9. Dezvoltarea durabilă, având în centru omul și sănătatea sa, potrivit dictonului “Men sana in corpore sano”, cu echilibru între corp și spirit – căci sistemul imunitar și multe boli cronice depind de stresul psihologic – reprezintă marea cauză a secolului XXI.
10.“Medicina celor 4 P” este medicina viitorului: P1 – predictivă, P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă.
Varianta integrală in ediția tiparită.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat