Sperantă pentru realizarea primului centru de diagnostic precoce prin bronhoscopie al cancerului pulmonar din România
Peste 33.000 de români mor anual de cancer pulmonar. Datorită unei evolutii silentioase si nespecifice, cancerul pulmonar se depistează în general extrem de târziu.
La momentul depistării - în cazul a 75% dintre pacienti - cancerul se află în stadii avansate ceea ce duce la o rată de supravietuire de 17-18% la 5 ani după diagnosticare.
Asociaţia Aer Pur România împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti, lansează campania de conştientizare a riscurilor cancerului pulmonar în rândul populatiei din România, numită ”Control pentru Sperantă”.
Ideea campaniei s-a născut din câteva considerente medicale valabile atât la nivel mondial, cât şi naţional în raport cu cancerul bronho-pulmonar:
- cancerul pulmonar este cauza principală a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial
- datorită unei evolutii silentioase si nespecifice, cancerul bronho-pulmonar se depistează în general extrem de târziu, în stadii foarte avansate ale bolii
- rata de supravieţuire la 5 ani este de numai 17-18 % (mortalitate ridicată din cauza diagnosticării târzii )
- factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fumatul
- tratamentul cancerului pulmonar este suboptimal în marea majoritate a cazurilor datorită acelorasi circumstante enuntate mai sus
- ¾ din cazurile de cancer pulmonar se afla în stadii inoperabile la momentul depistării si primesc numai tratament paliativ
La momentul actual, în România, cancerul pulmonar antrenează costuri imense pentru tratamentul paliativ (tratament acordat bolnavilor aflati în faza terminală a unei boli incurabile, prin care se atenuează simptomele bolii fără a o vindeca).
Campania ”Control pentru Sperantă” urmăreste întelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, în primul rând în cadrul populatiei cu risc: fumători, pacienti cu BPOC (bronsita obstructivă a fumătorului) sau persoane expuse profesional.
Obiectivele campaniei includ educarea populatiei privind factorii de risc si atentia care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum şi susţinerea celor care suferă de această formă de cancer.
Specialistii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creste spectaculos rata de supravietuire a pacientilor la 5 ani de la diagnosticare: de la maxim 17 % pentru cei cu stadii avansate ( ¾ din pacienti în prezent) la 50 % pentru pacientii aflati în stadii operabile si până la 90 % pentru stadiul de boală extrem de precoce.
”Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor nostri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa.” - Prof. Dr. Florin Mihăltan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucuresti.
”La Institutul ”Marius Nasta” din Bucuresti sunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populatiei si a societătii civile în general să facem posibilă achiziţia de echipament medical modern şi performant pentru Institut în vederea transformării lui în primul centru modern de referinţă pentru diagnostic precoce si tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România,” declara Prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucuresti.
Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Bronhoscopia este o procedură care stabileşte cu certitudine şi în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.
Dotarea cu echipament medical modern şi performant a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti în vederea transformării lui în primul centru modern de referinţă din România pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie este esentială în acest sens:
“Acest lucru este imperios necesar cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am înregistrat o crestere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenti si tineri adulti. Mai mult decât atât, Institutul “Marius Nasta” atinge anual cifre record pentru Europa si pentru întreaga lume în ceea ce priveste numărul pacientilor investigati prin bronhoscopie: peste 10.000 într-un an! Comparativ, în Europa, centrele de referintă efectuează maxim 3-4.000 de bronhoscopii anual” declara Prof. as. Dr. Emilia Crisan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti.
Pentru achizitia acestei aparaturi sunt necesari peste un milion de euro ceea ce presupune un efort sustinut, din partea noastră, a tuturor: specialisti, servicii publice, mass media si nu în ultimul rând opinia publică.
Pentru mai multe informatii vizitati site-ul campaniei: www.controlpentrusperanta.ro
###
Asociaţia Aer Pur România este o asociaţie civilă de persoane fizice şi juridice, cu caracter nelucrativ, neguvernamentală şi neangajată politic.
Infiintată în 1994, Asociatia desfăşoară în mod constant activităţi în domeniul mediului şi sănătăţii. Prin implicarea unor grupuri de experti din domenii multidisciplinare, Aer Pur România militează prin toate mijloacele legale la păstrarea calitătii aerului si este implicată activ în lupta contra cancerului, în principal a acelor forme de cancer provocate de fumat. www.aerpur.ro
Institutul de pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucuresti
Spitalul Filaret, actualul Institut de pneumoftiziologie „Marius Nasta, este prima institutie româneascaă specializată în boli respiratorii. A luat nastere în anul 1906. Numele dat Spitalului vine de la Mitropolitul Filaret II, fost episcop al Râmnicului - Noului Severin, un cărturar de seamă al bisericii ortodoxe. Institutul reprezintă pentru România etalonul central, fundamental pentru toti pacientii cu maladii respiratorii. Logistica acestui institut cuprinde laboratoare de bronhologie, imagistică, explorări functionale, somnologie, reabilitare, bacteriologie, anatomie patologică si imunologie care functionează la parametri maximi, având totodată specialisti de marcă.
A lua drumul atât de costisitor al străinătătii este de foarte multe ori stopat pentru pacientii cu maladii respiratorii gratie performantelor deosebite din Institut. Multi pacienti cu boli respiratorii, inclusiv cu cancer pulmonar, care nu au putut fi confirmati cu această boală sau depistati din timp sunt trimisi pentru aprofundarea investigatiilor si salvarea lor în Institut.
În Institutul “Marius Nasta”:
- sunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie
- sunt investigaţi prin bronhoscopie peste 10.000 pacienţi într-un an
- se efectuează bronhoscopii pentru diagnosticul cancerului pulmonar la peste 4.000 de pacienţi într-un an
- sunt diagnosticate şi tratate prin bronhoscopie cele mai severe forme de cancer pulmonar. (www.marius-nasta.ro)
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat