GlaxoSmithKline (GSK) România – 10 ani de parteneriat cu HOSPICE Casa Sperantei şi donaţii de 1 milion de dolari pentru îngrijirea paliativă
- GlaxoSmithKline (GSK) România şi HOSPICE Casa Speranţei - prima organizaţie de caritate în domeniul îngrijirii paliative din România - anunţă împlinirea a 10 ani de parteneriat;
- Valoarea donaţiilor GSK în proiectele derulate de-a lungul acestui deceniu pentru dezvoltarea îngrijirii paliative alături de HOSPICE se ridică la 1 milion de dolari, iar angajaţii GSK se implică an de an în activităţi de voluntariat susţinând cauza paliaţiei;
- Îngrijirea paliativă se referă la creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu boli incurabile, aflaţi în stadii terminale ale bolii lor, prin tratamente de reducere a durerii şi suport psihologic.
GlaxoSmithKline (GSK) România, una dintre cele mai importante companii farmaceutice din România, şi HOSPICE Casa Speranţei - organizaţie de caritate nonguvernamentală, prima din România în domeniul îngrijirii paliative – anunţă împlinirea a 10 ani de parteneriat. Sprijinul pe care GSK l-a acordat HOSPICE Casa Speranţei în eforturile organizaţiei de a extinde serviciile de îngrijire paliativă la nivel naţional de-a lungul acestui deceniu se ridică la 1 milion de dolari.
Îngrijirea paliativă se referă la creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu boli incurabile, aflaţi în stadii terminale, prin tratamente de reducere a durerii şi suport psihologic. Nevoia pentru astfel de servicii este mare în România - statisticile arată că în ţara noastră doar 5% din bolnavii diagnosticaţi cu cancer în fază terminală beneficiază de îngrijire paliativă.
„Cu ajutorul companiei farmaceutice GSK am reuşit nu doar să punem bazele dar şi sa dezvoltăm continuu serviciile de îngrijire paliativă specializată, atât în România cât şi în regiune” a declarat Alice Paterson, Campaign Director al HOSPICE Casa Speranţei.
Acest parteneriat demonstrează angajamentul GSK în privinţa responsabilităţii sociale, facând parte din misiunea GSK - ca prin tot ceea ce facem creştem calitatea vieţii românilor - misiune strâns legată de cea a HOSPICE Casa Speranţei, respectiv introducerea şi dezvoltarea paliaţiei în România.
“Suntem mândri de acest parteneriat cu HOSPICE Casa Speranţei şi vom continua să susţinem proiectele menite să extindă serviciile de paliaţie în România în toate dimensiunile – de la sprijin financiar la dedicarea angajaţilor noştri, prin activităţi de voluntariat, ca parte a proiectelor de responsabilitate socială pe care le derulăm aici”, a declarat Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
În contextul acestui parteneriat, în 2009, Patrick Desbiens (fost director general GSK Romania), a pus bazele comitetului Honorary Patrons of Hope, format din reprezentanţi ai HOSPICE, diplomaţi, oameni de afaceri, filantropi şi manageri din România, comitet înfiinţat cu obiectivul de a strânge fonduri pentru ridicarea unui centru de tip HOSPICE în Bucureşti.
Donaţiile GSK în acest proiect au fost realizate prin programul GSK Global Community Partnership, derulat de companie la nivel global, iar acestui sprijin i s-au alăturat şi sumele provenite din donaţii individuale sau cele ale altor companii. Aceste donaţii s-au ridicat până acum la 2,7 milioane de euro, dar mai este încă nevoie de fonduri pentru a oferi şansa unui număr de 750 de pacienţi să beneficieze an de an de tratament şi suport susţinut în noul centru HOSPICE. Acesta se va construi din această vară în Bucureşti şi urmează să fie inaugurat anul viitor.
“A avea un astfel de centru în Capitală este esenţial din mai multe motive. În primul rând, Bucureştiul are nevoie de un centru în care pacienţii să vină şi să fie îngrijiţi. În al doilea rând, o parte vitală a programului va fi de a recruta, de a instrui şi dezvolta profesionişti din domeniul sănătăţii care să devină experţi şi formatori, astfel încât să poată aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea îngrijirii paliative în România”, a declarat Patrick Desbiens, fostul director general al GSK România, acum Vice President Commercial Operations Primary and Specialty Care, GSK Franţa.
De altfel, GSK a susţinut anterior HOSPICE Casa Speranţei în punerea bazelor unui alt proiect – este vorba despre demararea, în 2005, a programului de extindere a serviciilor paliative pentru copiii aflaţi în stadii avansate ale unor boli incurabile atât în România, cât şi în alte ţări din Sud-Estul Europei - Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia şi Serbia – şi extinderea cunostinţelor de specialitate în acest domeniu prin instituirea unui centru regional de pregatire şi a unor echipe specializate mobile.
GSK s-a implicat în cauza paliaţiei nu doar cu ajutor financiar ci şi alături de angajaţii săi. Astfel, o parte dintre angajaţii GSK au alergat pentru cauza paliaţiei la ediţiile din 2009, 2010 şi 2011 ale Maratonului Bucureştiului. De asemenea, angajaţii GSK din fabrica din Braşov derulează an de an activităţi de voluntariat pentru centrul HOSPICE din Braşov în cadrul unui program intern intitulat Orange Day - evenimentul anual al GSK dedicat voluntariatului, în care angajaţii GSK din întreaga lume, inclusiv cei din România, se implica în sprijinirea comunitaţilor locale.
Alţi angajati GSK au ales să sprijine cauza cumparând obiecte realizate manual de pacienţii din centrul HOSPICE de la Braşov sau direcţionând 2% din impozit către fundaţie. De asemenea GSK a donat către centrul HOSPICE din Braşov echipamente IT, mobilier şi echipamente de lucru pentru susţinerea activităţilor administrative din centrul de îngrijire.
Mai mult, printre programele interne ale GSK care susţin cauza HOSPICE se regăseşte şi programul de voluntariat intern numit PULSE - prin care angajaţii GSK din întreaga lume lucrează alături de ONG-uri partenere timp de 3 sau 6 luni, partenerul din România al GSK fiind chiar HOSPICE Casa Speranţei. În cadrul acestui program, trei membre ale echipei GSK, Angela Boghiu din România, Courtney Hartstein din Statele Unite ale Americii şi Anke Helten din Germania au aplicat în programul voluntariat pentru a lucra timp de 6 luni pentru HOSPICE Casa Speranţei.
Misiunea Angelei Boghiu (foto ataşată) ca voluntar la HOSPICE a început în 2010, ea lucrând la sediile HOSPICE fundaţiei din Braşov şi Bucureşti unde, alături de angajaţii fundaţiei, s-a ocupat de strangerea de fonduri pentru pacienţii incurabili, prin Campania “2%”, dar şi de obţinerea de sponsorizări. Rezultatul proiectului la care a lucrat Angela a fost unul de succes pentru că a reuşit să adune din formularele strânse suma de 20.000 Euro şi în continuare ea ţine legătura cu cei de la HOSPICE şi cu cei care îşi doresc să susţină cauza.
Courtney Hartstein, care lucrează în echipa comercială a GSK SUA şi Anke Helten, din echipa de Comunicare a GSK Germania, au fost voluntare timp de 6 luni fiecare la HOSPICE Casa Speranţei în Bucureşti, misiunea lor fiind aceea de a atrage donaţii prin creşterea notorietăţii paliaţiei şi a nevoii pentru noul centrul de îngrijire din Bucureşti.
Cel mai recent, Anke Helten a fost voluntară pentru HOSPICE în 2011 pentru ca îşi dorea să vada şi să înţeleagă realitatea cu care se confruntă bolnavii incurabili, experienţă care o ajută şi în viaţa profesională - comunicările cu presa ale lui Anke despre diferite produse care salvează vieţile oamenilor ilustrează acum mai bine realitatea cu care se confruntă pacienţii.
Note pentru editori:
Definiţia îngrijirii paliative - Îngrijirea paliativă este îngrijirea activă totală a pacientului cu boală incurabilă în fază avansată. Scopul acestei îngrijiri îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, prin controlul simptomelor chinuitoare, oferirea de suport emoţional, sprijin spiritual şi social. (Sursa: Organizaţia Mondială a Sănătăţii)
Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei - prima organizaţie de caritate din România având ca misiune îngrijirea bolnavilor incurabili în faze avansate şi terminale, în special bolnavi de cancer. Serviciile HOSPICE sau "ale îngrijirii paliative specializate" contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor incurabili prin tratamentul durerii şi a celorlalte simptome asociate, suport psiho-emoţional, social şi spiritual. HOSPICE Casa Speranţei promovează îngrijirea paliativă în România de 20 ani. Serviciile sunt gratuite şi se adresează oamenilor din Braşov, Bucureşti şi Făgăraşi şi a devenit centru de excelenţă în Europa de Sud –Est.
GlaxoSmithKline (GSK) - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i pe aceştia să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult.
În România, GSK sprijină şi alte proiecte pentru sănătate şi educaţie în sănătate:
- Programul “Fiecare copil contează”, proiect derulat din 2010 în parteneriat cu Salvaţi Copiii România pentru a reduce mortalitatea infantilă şi a îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii copiilor români cu vârste între 0 şi 5 ani
- Proiectul “Sănătatea copiilor din Delta Dunarii”, în care peste 80% din totalul copiilor din Delta Dunării au beneficiat, la sfârşitul anului trecut, de un consult medical gratuit şi de o campanie de educaţie pentru sănătate
- Susţinerea campaniilor United Way - organizaţie alături de care ajutăm anual mii de oameni - copii, adulţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi care se confruntă cu probleme acute precum lipsa de educaţie, vagabondajul, abuzurile familiale
- Ziua GSK dedicată voluntariatului “Orange Day” – în care angajaţii noştri se implică in sprijinirea comunităţilor locale care au nevoie de ajutor
- Premierea, an de an, a talentului şi dedicării celor mai buni studenţi de la Medicină
- Sprijinirea iniţiativelor asociaţiilor de pacienţi în arii terapeutice ca HIV/SIDA, epilepsie, cancer, Parkinson şi boli rare, pentru a promova şi apăra drepturile pacienţilor.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat