ARPIM reactioneaza la retragerea Mundipharma din România
Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) doreste să-si exprime opinia referitoare la dezbaterile din ultima vreme referitoare la retragerea din România a companiei Mundipharma - companie membră ARPIM:
„La sfârsitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-si restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum si de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de retinut că, desi au existat unele discontinuităti în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi si în continuare la dispozitia medicilor si a pacientilor români.
Decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a conditiilor de desfăsurare a activitătii pe piata farmaceutică românească, pe cresterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea nesustenabilă a nivelului de taxare. Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preturile impuse la nivel minim european, referentierea preturilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite si compensate a unor produse care, desi nu se află la dispozitia reală a pacientilor, au avut ca efect cresterea coplătii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile si în final taxa clawback.
ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic pret la medicamente din întreaga Europă, referentierea pe clase terapeutice - crează un mediu economic si investitional impredictibil si extrem de dificil.
Aceasta este realitatea economică de care trebuie să tinem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au amenintat si nu amenintă cu retragerea din România. Nu avem cunostintă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-si fi anuntat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autoritătile si pacientii în cazul în care vor fi si alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, asa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să actioneze în conditii economice profund nefavorabile si să ia deciziile care se impun de la companie la companie.
ARPIM face eforturi considerabile, împreună cu toti partenerii săi, cu autoritătile locale si internationale, pentru a se asigura că mediul economic si legislativ rămâne unul favorabil mentinerii si cresterii accesului pacientilor la tratamentele vitale pentru sănătatea lor. Din acest punct de vedere, ARPIM este alături de întreaga comunitate medicală si în special de pacientii din România si de problemele cu care acestia se confruntă. Împreună cu membrii săi, ARPIM face toate demersurile pentru ca acestia să fie cât mai putin afectati de efectele măsurilor impuse.”
Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct - ARPIM.
Despre ARPIM
Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pietei farmaceutice românesti.
Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salvează anual mii de vieti. Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitătii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viată a românilor.
ARPIM este afiliată la Federatia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizatia europeană care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunitătii stiintifice internationale.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat