Arhiva | | Arhiva stiri
5 reguli pentru depozitarea corecta a medicamentelor acasa
Fiecare dintre noi avem acasa o ,,farmacie personala”, fie ca e vorba despre medicamente pe care le luam pe baza unei prescriptii medicale, fie ca ne referim la cele pe care le numim OTC-uri, pentru care nu avem nevoie de indicatiile medicului. Indiferent de tipul medicamentelor, in fiecare casa exista un loc special destinat depozitarii si pastrarii acestora in conditii optime. De altfel, eficacitatea acestora este strans legata de conditiile in care le depozitam pana la momentul administrarii.
Stim cu totii de existenta acelui colt cu medicamente pe care il aveau bunicii si parintii nostri. Cei mai multi dintre ei il amenajau in baie sau in bucatarie, ca sa poata lua pastilele mai usor. Dar medicamentele tinute in conditii improprii nu numai ca isi vor pierde proprietatile, insa pot deveni si periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important ca pacientii sa inteleaga ca acestea trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, pana la administrare. Medicamentele trebuie depozitate in anumite conditii si administrate in functie de indicatiile medicului sau ale farmacistului.”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct - Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
- Pastreaza intotdeauna medicamentele in cutia lor originala sau in ambalajul primit de la farmacie
Aceasta recomandare este cu atat mai importanta cu cat, de cele mai multe ori, sunt cumparate doar cateva medicamente si nu o cutie intreaga.
Tratarea unei anumite afectiuni cu un medicament necorespunzator poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat sa fie pastrata nu numai cutia originala, dar si prospectul medicamentelor. Este de asemenea indicat ca prospectul sa fie consultat de catre pacient inainte de inceperea oricarui tratament.
- Pastreaza medicamentele intr-un loc intunecos si racoros – dulapul din baie sau cel din bucatarie nu ofera cele mai bune conditii de pastrare.
Medicamentele sunt testate in anumite conditii si eficienta lor este maxima daca aceste conditii sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie pastrate intr-un mediu intunecos, ferit de caldura sau de umezeala.
Aceste indicatii sunt mentionate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje si totusi, de cele mai multe ori, sunt ignorate - ceea ce afecteaza in timp proprietatile medicamentului.
- Acorda mare atentie termenului de valabilitate
Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendinta pacientului este de a nu acorda atentie acestui aspect.
Un medicament expirat poate fi daunator organismului, cu atat mai mult daca nu a fost depozitat in conditiile corespunzatoare. In cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scazuta, dar in cel mai rau caz poate starni reactii adverse grave ale organismului.
Este indicat ca periodic sa fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor. Pentru mai multa siguranta e bine sa nu pastrati mai mult de 1 an un medicament in casa.
- Tine cutia de medicamente departe de copii
Organismul copiilor nu este suficient de matur pentru a absorbi medicamentele si a le elimina in aceleasi conditii ca un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic il consuma poate avea consecinta grave asupra sanatatii lui.
Cutia cu medicamente trebuie pastrata intr-un dulap la inaltime, iar accesul la ea sa nu se faca niciodata in prezenta celui mic.
- Mare atentie in cazul medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicale
Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala trebuie administrate sub supervizarea medicului, intrucat pot avea indicatii foarte precise privind interactiunea cu alte tratamente sau contraindicatii pentru alte afectiuni.
Cel mai bine este sa aruncam aceste medicamente la incheierea tratamentului, ca sa aliminam tentatia de a le folosi ulterior, fara a consulta medicul inainte.
Nu in ultimul rand, aveti grija la automedicatie: “Nu luaţi medicamente decat la recomandarea medicului si decat pentru perioada recomandată. Nu recomandati medicamente altor persoane si nu imprumutati din dulapiorul dvs de acasa. Daca prezentati aceleasi simptome pe care le-ati avut in trecut, nu va administrati din medicamentele ramase de atunci. Va recomandam sa mergeti la medic pentru o noua recomandare”, precizeaza Cristian Lutan – ARPIM.
Nu toate medicamentele au nevoie sa stea in frigider, dar sunt cateva pentru care chiar există o indicatie in acest sens: vaccinurile, unele solutii preparate in farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat