Eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu Serenoa repens (320 de mg) la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată formele ușoară și moderată
PERIOADĂ DE DERULARE, INSTITUȚII ȘI MEDICI IMPLICAȚI
Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, după cum urmează:
- Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni – Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Dr. Constantin Gangu
- Clinica de Urologie, Spitalul clinic de urgență Sf. Ioan – Prof. Dr. Petrișor Geavlete, Dr. Răzvan Mulțescu
- Spitalul clinic de urologie Prof. Dr.Th. Burghele, București – Conf. Dr. Valentin Ambert, Dr. Traian Constantin
- Clinica de urologie, Spitalul Clinic de Urgență, Timișoara – Prof. Dr. Florin Miclea
- Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Facultatea de Medicină, Departamentul de Urologie, Arad – Prof. Dr. Ioan Ioiart
- Spitalul Municipal Universitar, Cluj-Napoca – prof. Dr. Ioan Coman, Dr. Bogdan Petruț, Dr. Bogdan Feciche
INTRODUCERE
Se estimează că până la vârsta de 60 de ani, aproape 60% dintre bărbați suferă de un grad de hiperplazie benignă de prostată (HBP) demonstrată clinic, deși prevalența sa reală este dificil de evaluat [1]. În zilele noastre, o proporție crescută de pacienți cu simptome ale tractului urinar inferior asociate cu hiperplazie benignă de prostată beneficiază de tratamente medicale.
Interesul pentru agenții fitoterapici este în creștere atât în Europa, cât și în America de Nord, în special ca o consecință a nemulțumirii pacienților cauzate de efectele adverse ale celorlalte alternative medicale [2,3]. Cel mai frecvent prescris agent de acest fel este extractul de Serenoa Repens, derivat din fructul palmierului pitic. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost limitate de perioade de follow-up de scurtă durată, număr redus de pacienți sau lipsa instrumentelor standardizate pentru evaluarea eficacității [4-7]. Obiectivul studiului nostru a fost evaluarea eficacității pe termen lung a tratamentului cu extract de Serenoa repens (320 mg) la pacienții cu simptome ale tractului urinar inferior induse de hiperplazia benignă de prostată.
SCOP
Acest studiu a avut ca scop evaluarea eficacității pe termen lung a tratamentului cu extract de Serenoa repens (320 mg) la pacienții cu simptome ale tractului urinar inferior induse de hiperplazia benignă de prostată (HBP).
PACIENȚI ȘI METODE
Am studiat 120 de pacienți cu simptome ușoare și moderate ale tractului urinar inferior induse de hiperplazia benignă de prostată, flux urinar maxim (Qmax) < 15 ml cu un volum de golire ≥150 ml, antigen specific prostatic <4 ng/ml și volum urinar rezidual <150 ml, care au fost tratați zilnic timp de 24 de luni cu o capsulă de 320 mg extract etanolic de Serenoa repens
Pe parcursul studiului, în primele 12 luni niciun pacient nu a părăsit studiul și numai 19,2% pacienți au renunțat pe durata celui de-al doilea an.
REZULTATE
În primul rând, pe perioada studiului au fost observate îmbunătățiri semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește Scorul Internațional al Simptomelor Prostatei (IPSS; 5,5 puncte), calitatea vieții (1,8 puncte), fluxul urinar maxim (5,6 ml/s), Indexul Internațional al Funcției Erectile (IIEF; 6,4 puncte) și reducerea volumului urinar rezidual.
Volumul mediu al prostatei după 24 de luni a fost de 36,1 ml comparativ cu 39,8 ml inițial, înregistrând o scădere de aproximativ 10%.
În al doilea rând, în urma studiului a fost confirmat profilul de sigurață al Serenoa repens 320 mg, deoarece pe perioada de 24 de luni a tratamentului, nici un pacient nu a experimentat efecte adverse legate de tratament.
Pacienții mai tineri de 60 de ani au înregistrat în mod special o îmbunătățire marcantă a simptomelor, cu o reducere a IPSS total cu 47,1% comparativ cu cei cu vârste de 60 și 70 de ani (36,7 și respectiv 40,2%).
Inițial, 6% dintre pacienți au prezentat simptome ușoare, în timp ce restul au avut simptome moderate. La sfârșitul studiului, această proporție a crescut la 45% (îmbunătățire continuă pentru 18 luni).
După 24 de luni de tratament cu Serenoa repens 320 mg s-a observat o scădere cu 2,5 puncte în ceea ce privește scorul iritativ (semnificativ la 95% nivel de confidență). Analiza statistică a indicat că îmbunătățirea semnificativă pentru acest parametru a fost observată pe perioada primelor 3 luni de tratament și, de asemenea, după 18 luni. O evoluție similară a fost observată si în subsetul obstructiv, care s-a îmbunătățit cu 2,6 puncte după perioada de 24 de luni.
Scorul referitor la afectarea calității vieții s-a îmbunătățit (o scădere de 1,8 puncte pe perioada studiului), îmbunătățirea fiind semnificativă statistic pentru primele 9 luni. Datorită acestei evoluții, proporția de pacienți satisfăcuți cu statusul lor urinar actual a crescut după 24 de luni de la 14% la 88%, în timp ce proporția de pacienți nesatisfăcuți a scăzut de la 50 la 2%.
Procentajul de pacienți fără volum urinar rezidual s-a mărit de la 21% (inițial) la 43% după 24 de luni. Volumul urinar rezidual a scăzut și la restul pacienților, doar 6% dintre ei având mai mult de 40 ml de urină în vezică la sfârșitul micțiunii. Rezultatele indică faptul că un efect semnificativ în scorul acestui parametru, a fost observat pe durata primelor 6 luni.
Volumul mediu al prostatei la 24 de luni a fost 36 de ml, comparativ cu 39,8 ml inițial.
Nu s-a întâlnit nici un efect semnificativ asupra PSA (antigenul specific prostatic) pe toată durata tratamentului.
În ceea ce privește funcția sexuală, scorul mediu IIEF s-a îmbunătățit semnificativ în primele 12 luni (44,4 vs. 50,3). Doar o diferență redusă a avut loc în cel de-al doilea an (50,3 vs. 50,8).
CONCLUZII
Tratamentul pe termen lung cu 320 mg extract etanolic de Serenoa repens s-a dovedit a fi eficient în reducerea obstrucției urinare, îmbunătățind simptomatologia și Qol (calitatea vieții) la pacienții cu hiperplazia benignă de prostată. De asemenea, a avut un impact pozitiv asupra funcției sexuale, demonstrat de creșterea semnificativă a IIEF (Indexul Internațional al Funcției Erectile).
Scorurile înregistrate după 3 luni de tratament au rămas aproximativ constante pe parcursul celor 24 de luni de studiu.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat