Tratamentul de minim 3 luni cu extract de Serenoa repens 320 mg se dovedește deosebit de eficient în adenomul de prostată (formele ușoară și moderată), conform studiului FLUX
Pe 14 februarie 2012, reprezentanții companiei BERLIN-CHEMIE MENARINI, împreună cu medici urologi renumiți, Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Prof. Dr. Petrișor Geavlete, Conf. Dr. Valentin Ambert, alături de psihologul Bogdana Bursuc și jurnaliști au discutat despre rezultatele studiului clinic FLUX, și importanța diagnosticării corecte și a tratamentului adecvat al adenomului de prostată, pentru calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani.
“Ne bucurăm că am răspuns propunerii medicilor urologi de a efectua acest studiu clinic despre eficacitatea tratamentului pe termen lung cu extract de Serenoa repens 320 mg în cazurile de hiperplazie benignă de prostată (adenom de prostată). Rezultatele obținute demonstrează că acest tratament, chiar după prima lună, îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani, fără efecte adverse. Pot trece pânã la trei luni până la atingerea eficacității complete. De asemenea, ne bucurăm că un studiu clinic național despre un medicament fitoterapic indicat în adenomul de prostată a fost acceptat spre publicare de către prestigioasa revistă Urologia Internationalis. Reprezintă o recunoaștere a importanței rezultatelor obținute nu doar pentru specialiști, ci mai ales pentru pacienți”, consideră Dario Ronco, Country Manager BERLIN-CHEMIE MENARINI.
“Din păcate, mulţi bărbaţi minimizează, ignoră sau ascund simptomele tractului urinar inferior (urinări frecvente, dificultăţile de urinare, pierderile spontane de urină) şi afectarea vieții sexuale, pentru că le consideră o consecinţă naturală a înaintării în vârstă. Aceste simptome, care pot indica adenomul de prostată, afectează semnificativ calitatea vieţii bărbatului şi a familiei acestuia. Problemele urinare şi dificultăţile sexuale fac ca barbatul să se simtă jenat, ruşinat, inutil. Îl fac să evite relaţiile sexuale, să evite activităţile sau contextele sociale în care ar putea apărea urgența de a urina sau pierderi de urină, să se îngrijoreze în legătură cu părerea pe care ceilalţi şi-ar putea-o face despre el şi, ca urmare, să îşi ascundă problema. În timp, bărbatului îi scade stima de sine şi încrederea în propria masculinitate. Mulţi bărbaţi amână să vorbească despre problema lor, să ceară sfatul specialistului, iar calitatea vieţii lor și a cuplului se deteriorează din ce în ce mai mult. De aceea este important pentru ei să știe că nu sunt singuri, că există soluții de tratament cu rezultate foarte bune”, a declarat Bogdana Bursuc, psiholog clinician Mind Institute.
Despre studiul FLUX și rezultatele înregistrate
Studiul FLUX s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, pe 120 de pacienți care prezentau forme ușoare sau moderate ale hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de prostată). Tratamentul pe termen lung cu 320 mg extract etanolic de Serenoa repens s-a dovedit a fi eficient în ameliorarea simptomatomelor și îmbunătățirea calității vieții la acești pacienți și a avut un impact pozitiv asupra funcției sexuale. Rezultatele pozitive înregistrate după 3 luni de tratament au rămas aproximativ constante pe parcursul celor 24 de luni de studiu.
Principalele rezultat și concluzii ale studiului:
- Volumul mediu al prostatei după 24 de luni a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 10% (de 39,8 la 36,1 ml)
- Niciun pacient nu a experimentat efecte adverse legate de tratament, ceea ce confirmă profilul de sigurață al Serenoa repens 320 mg
- Cu cât tratamentul începe mai repede, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu atât îmbunătățirea simptomelor este mai importantă (IPSS - 47,1% la cei <60 de ani comparativ cu 36,7% și 40,2% pentru bărbații de 60 și 70 de ani) [1].
- Dacă inițial doar 6% dintre pacienți au prezentat simptome ușoare, la sfârșitul studiului această proporție a crescut la 45% (îmbunătățire continuă pentru 18 luni).
- După 24 de luni de tratament cu Serenoa repens 320 mg s-a observat o scădere cu 2,5 puncte în ceea ce privește scorul iritativ al simptomelor prostatice (semnificativ la 95% nivel de confidență)
- Proporția de pacienți satisfăcuți cu statusul lor urinar actual a crescut după 24 de luni de la 14% la 88%, în timp ce proporția de pacienți nesatisfăcuți a scăzut de la 50% la 2%.
- Calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit semnificativ, conform datelor statistice pentru primele 9 luni.
- Procentajul de pacienți fără volum urinar rezidual s-a dublat de la 21% (inițial) la 43% după 24 de luni.
- În primul an s-a remarcat și o îmbunătățire semnificativă a funcției sexuale (44,4 vs. 50,8).
Despre adenomul de prostată (sau hiperplazia benignă de prostată)
Conform studiilor efectuate până în prezent, se estimează că, până la vârsta de 60 de ani, aproape 60% dintre bărbați suferă de un grad de hiperplazie benignă de prostată (HBP) demonstrată clinic, deși prevalența sa reală este dificil de evaluat [2]. Începand de la vârsta de 45 ani pot să apară modificări ale prostatei care indică prezenţa adenomului de prostată. După vârsta de 50 de ani, aproximativ 1 bărbat din 2 este afectat de tulburări urinare datorate afecțiunilor prostatei [3]. În zilele noastre, o proporție crescută de pacienți cu simptome ale tractului urinar inferior asociate cu hiperplazie benignă de prostată beneficiază de tratamente medicale.
Bărbații diagnosticați cu adenom de prostată prezintă simptome ale tractului urinar inferior, și anume:
- deseori apare o senzație de disconfort (usturime, jenă) în timpul micţiunii
- urinări dese în timpul zilei şi nopţii
- jet urinar modificat – din cauza îngreunării eliminării urinei prin obstrucția uretrei, cantitatea de urină eliminată scade progresiv (retenție urinară)
- nevoia imperioasă de a urina
- oboseală cauzată de întreruperea frecventă a somnului pe timpul nopţii
- apariţia infecţiilor urinare favorizate de prezenţa reziduului vezical (căci vezica nu se mai goleşte în totalitate).
Această afecțiune are un impact negativ atât asupra vieţii private şi familiale, cât şi asupra vieţii sociale. Simptomele sunt neplăcute, cresc disconfortul, afectează imaginea de sine a bărbatului, deci şi felul în care acesta relaţionează cu partenera de viaţă, familia, prietenii. Un bărbat cu adenom de prostată nu se simte în largul lui, are probleme de urinare, sexuale (motiv pentru care se simte mai puţin bărbat şi îi scade stima de sine), petrece mai mult timp la baie, practic poate ajunge dependent de prezența în apropiere a unei toalete, de obicei nu caută ajutor specializat, iar calitatea vieţii lui şi a relaţiei de cuplu scade considerabil.
În ceea ce privește tratamentul, interesul pentru agenții fitoterapici este în creștere atât în Europa, cât și în America de Nord, în special ca o consecință a nemulțumirii pacienților cauzate de efectele adverse ale celorlalte alternative medicale [4,5]. Cel mai frecvent prescris agent de acest fel este extractul de Serenoa Repens, derivat din fructul palmierului pitic [6].
Despre BERLIN-CHEMIE MENARINI
BERLIN-CHEMIE este filiala germană a grupului MENARINI. De mulţi ani, Grupul MENARINI ocupă o poziţie de frunte pe piaţa produselor farmaceutice italiene. Constituită în 1886 cu sediul la Florenţa, firma MENARINI s-a dezvoltat de-a lungul generaţiilor pentru a deveni o companie farmaceutică de talie internaţională, condusă de către proprietarul său. MENARINI urmăreşte două obiective strategice: cercetare şi internaţionalizare. Ambele angajamente permit utilizarea cu succes a produselor inovative spre satisfacţia pacienţilor din întreaga lume. Grupul MENARINI se bucură de o reputaţie remarcabilă pe plan mondial, fiind un partener eficient şi de încredere. Aceasta se aplică atât la dezvoltarea de medicamente noi, cât şi la comunicările stiinţifice.
BERLIN-CHEMIE dobândeşte, de asemenea, beneficii în urma acestui mod de gândire bazat pe parteneriat. Noi ducem mai departe această strategie de grup în discuţiile noastre.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat