Noul Cod de Etica elaborat de ARPIM vine cu reglementari mult mai aspre in piata farmaceutica
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a elaborat un nou Cod de Etica in promovarea medicamentelor eliberate pe baza unei prescriptii medicale, ce reglementeaza relatia dintre companiile producatoare de medicamente si profesionistii din domeniul medical. Prin implementarea acestui Cod, ARPIM doreste ca alegerea medicamentelor in vederea prescrierii sa se faca exclusiv pe baza nevoilor individuale de asistenta medicala ale pacientilor, a eficientei si sigurantei dovedite de fiecare produs.
“Prin modificarile aduse Codului de Etica, ARPIM doreste sa consolideze procesul de transformare a pietei farmaceutice din Romania intr-un mediu etic si concurential, in care pacientilor li se garanteaza accesul la cele mai bune terapii pentru afectiunile de care sufera, fara suspiciunea coruptiei si numai pe baza dovezilor stiintifice aduse de studiile clinice realizate pentru fiecare produs.
Reiteram cu aceasta ocazie indemnul pentru autoritati, alte asociatii din piata farmaceutica si alte companii neafiliate, de a adopta acest Cod impreuna cu noi si de a se alinia standardelor europene de etica, eliminand astfel suspiciunile care planeaza incorect asupra intregii piete din Romania.”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al ARPIM.
Noua editie a Codului de Etica a luat in calcul cele mai recente reglementari in domeniu la nivel european si international, precum si experienta aplicarii unui Cod de Etica in Romania, in ultimii 6 ani. Noutatile aduse de aceasta editie sunt:
- Limitarea numarului de mostre care pot fi oferite profesionistilor din domeniul sanitar (4 mostre de produs la cea mai mica concentratie, si numai mostre din produse lansate pe piata in ultimii doi ani);
- Interzicerea totala a cadourilor de orice natura. Editia precedenta permitea oferirea de cadouri traditionale cu prilejul unor ocazii speciale, in valoare de maxim 150 lei;
- Interzicerea organizarii sau sponsorizarii de evenimente in afara tarii, cu exceptia vizitelor la laboratoare sau alte facilitati stiintifice, sau daca majoritatea participantilor sunt straini;
- Interzicerea totala a organizarii sau sponsorizarii de evenimente la hoteluri de 5 stele, precum si in locatii renumite pentru facilităţile lor de divertisment, sportive sau pentru “extravaganţa” lor.
Codul se aplica celor 28 de companii membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente – asociatie care reprezinta circa 70% din piata farmaceutica romaneasca - venind sa detalieze si sa clarifice cadrul legislativ national, deficitar in aceasta privinta. Sanctiunile prevazute de acesta pot fi avertisment, amenzi, si pot merge pana la excluderea din asociatie.
Adoptat pentru prima data in mai 2005, Codul a fost revizuit pentru a sasea oara anul acesta si respecta in totalitate cadrul stabilit de Directiva Consiliului Uniunii Europene 2001/83/EC, care recunoaste rolul controlului voluntar al publicitatii la medicamente.
Codul de Etica prevede ca promovarea medicamentelor trebuie sa se bazeze pe o atenta documentatie stiintifica, sa incurajeze utilizarea rationala a medicamentelor, precum si sa elimine orice stimulare incorecta a prescrierii de medicamente.
Codul de Etica ARPIM este disponibil in varianta integrala, pentru consultare, la adresa www.arpim.ro
Despre ARPIM
Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pietei farmaceutice românesti.
Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salvează anual mii de vieti. Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitătii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viată a românilor.
ARPIM este afiliată la Federatia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizatia europeană care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunitătii stiintifice internationale.
###
Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbott Products, Alcon Pharmaceuticals Ltd., Amgen, Angelini, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer – Schering A.G, Berlin Chemie-Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron Ro, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly Romania SRL, GlaxoSmithKline SRL, Ipsen Pharma, Johnson & Johnson SRL, Leo Pharma A/S, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Mundipharma Medical GmbH, Novartis Pharma Services, Novo Nordisk Farma SRL, Pfizer Romania SRL, Sanofi Aventis, Servier Pharma SRL, Torrex – Chiesi Romania, UCB Romania, Vifor Intl.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat