Revista Hipocrate este citită şi în Parlamentul României. În timp ce se discută bugetul de stat


Dr. Marius Geantă, redactor-şef al revistei Hipocrate, scrie pentru www.revista-hipocrate.ro despre cum se poate face presă serioasă. Inclusiv cu subiecte precum disfuncţia erectilă

Dr. Marius Geanta

Ediţia tipărită din octombrie a revistei Hipocrate, care l-a avut pe copertă pe profesorul Richard Ablin, descoperitorul antigenului specific prostatic, a avut un succes extraordinar pe piaţă. Nimic nou, nimic neaşteptat. Am strâns feedback-ul, ca după fiecare număr, iar în cursul zilei de marţi, în această săptămână, am avut parte de o confirmare suplimentară, neaşteptată.

Unul dintre parlamentarii-medici a parcurs interviurile din acest număr în plenul Parlamentului, în timpul discuţiilor despre bugetul de stat. Semn că presa tipărită are viitor şi influenţă, în ciuda profeţiilor, şi că, atunci când calitatea editorială se întâlneşte cu aşteptările şi nevoile publicului ţintă, gestul de a deschide o publicaţie, chiar şi în Parlament, ţine de domeniul firescului.



Ce au înţeles televiziunile


Ştirea s-ar fi putut opri aci, dacă nu ar fi intervenit ignoranţa, prostia şi dorinţa de senzaţional ieftin a oamenilor de la un post de televiziune. A fost de data asta Realitatea TV, dar putea fi oricare, nu am niciu dubiu. Recunoscuţi pentru incapacitatea cronică de a înţelege alţi termeni în afara fondului de 200 de cuvinte pe care le răsucesc zilnic, ca într-un robot de bucătărie, indiferent de subiect, jurnaliştii – că altfel nu pot să le spun – au trecut cu răbdare şi oarece dureri de cap peste primele 24 de pagini ale ediţiei respective, excitându-se brusc la vederea unei propoziţii – „Durata erecţiei – un nou parametru de eficacitate în disfuncţia erectilă”. Nu era titlul unui articol, ci mesajul unei reclame la un medicament adresat disfuncţiei erectile, în spatele căruia se ascund studii clinice serioase şi munca a mii de oameni. Printre care şi profesorul Nicolae Calomfirescu, lider de opinie de necontestat în domeniul sexologiei, al cărui interviu despre PSA, patologia prostatică şi influenţa acesteia asupra vieţii bărbatului se găsea în vecinătatea acelui material publicitar, dominat vizual de o imagine pe cât de sugestivă, pe atât de decentă, cu doi tineri care păreau a se bucura de beneficiile acelui medicament.


Vorbim despre sex cu lumina aprinsă


După cum aţi putut constata, în revista Hipocrate vorbim despre toate aspectele ştiinţifice medicale. Iar despre sex vorbim cu lumina aprinsă, după cum spuneam şi în ediţia din mai 2011, în care am sumarizat Conferinţa Asociaţiei Române de Medicina Sexualităţii, desfăşurată la Cluj-Napoca. Fără false pudori şi cu dovezi ştiinţifice, aducem în atenţie un domeniu care ţine nu doar de sănătatea bărbatului (şi cu atât mai puţin de eventuale obsesii ale acestuia, după cum sugerează cei de la RTV), ci de starea de bine a cuplului. Ţinem pe agendă un domeniu ştiinţific fascinant, care se reinventează cu fiecare an şi care ar putea influenţa alte domenii, mai cunoscute. De exemplu, ştiaţi că disfuncţia erectilă poate fi un marker precoce pentru riscul de infarct miocardic?

Un episod precum cel de marţi vine ca o răsplată pentru orientarea editorială şi pentru calitatea subiectelor. Domnul parlamentar (pe care nu îl cunosc) putea să citească orice sau, de ce nu, să urmărească pe laptop, ipad sau iphone un program de televiziune, poate chiar Realitatea TV, în timpul dezbaterii pe margine bugetului de stat. Dar a ales să dea valoare timpului şi hrană minţii, deschizând revista Hipocrate.