Conferinţa Naţională Managementul Dislipidemiilor
Noi perspective despre managementul si tratamentul dislipidemiilor!
Ediţia a II-a, 19 noiembrie 2011
Speakeri de înalt prestigiu si peste 350 de medici cardiologi, diabetologi, internisti si rezidenti au participat la cea de-a doua editie a Conferintei Nationale Managementul Dislipidemiilor, un eveniment stiintific organizat sub egida Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Evenimentul a abordat dislipidemiile dintr-o perspectivă multidisciplinară, cu scopul de a dezbate cele mai noi informaţii legate de managementul, diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni.
Dislipidemiile sunt anomalii metabolice frecvente şi un important factor de risc cardiovascular care afectează în prezent, conform specialistilor, peste o treime din populaţia României. Din ce în ce mai mulţi tineri, uneori sub 30 de ani, prezintă dislipidemii. De cele mai multe ori, dislipidemiile – modificări calitative sau cantitative ale metabolismului lipidic – apar împreună cu alte afecţiuni, precum diabetul zaharat de tip 2, obezitatea si hipertensiunea arterială. Studiile recente au subliniat implicarea dislipidemiilor în afecţiuni nu doar din sfera cardiologiei, diabetologiei, nutriţiei, ci şi în patologii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei, nefrologiei, reumatologiei, neurologiei.
Bolile cardiovasculare – trendul epidemiologic actual(prof.univ.dr. Dan Gaiţă), 10 ani de ATP III (prof.univ.dr. G.A.Dan),6 luni de la lansarea ghidului ESC(prof.univ.dr. Doina Dimulescu), Este posibilă prevenirea dislipidemiilor? (prof.univ.dr. Amorin Popa),Aspecte de farmaco-economie în controlul dislipidemiilor(conf.univ.dr. Romulus Timar), Tratamentul cu statine(conf.univ.dr. Gabriela Roman), Refacerea endoteliului vascular - o ţintă practică. Sulodexide: sinergism cu statinele? (prof.univ.dr. Maria Mota), Re-evaluarea rolului colesterolului alimentar(prof.univ.dr. Gabriela Radulian)au reprezentat doar câteva dintre temele de dezbatere care au fost prezentate participanţilor la eveniment.
Prof.univ.dr. Dan Gaită a vorbit în cadrul manifestării despre incidenţa crescută a bolilor cardiovasculare în România şi a punctat faptul că în aceste circumstante oameni trebuie să îsi calculeze nivelul de risc, pentru a preveni posibilitatea aparitiei acestor afecţiuni.
Prof.univ.dr. Amorin Popa, Presedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătătii, a atras atentia asupra faptului că dislipidemiile pot fi prevenite prin adoptarea unui regim de viată sănătos si prin reducerea factorilor de risc.
Prof.univ.dr. Maria Mota, Presedintele ales al Societătii Române de Diabet, a subliniat faptul că se impune o educatie a populatiei generale, dar în mod special a grupurilor cu risc crescut, pentru optimizarea stilului de viată, raportat la faptul că dislipidemiile sunt o problemă de sănătate publică.
Tot în cadrul Conferintei Nationale Managementul Dislipidemiilor, prof.univ.dr.Gabriela Radulian a prezentat tema Re-evaluarea rolului colesterolului alimentar si de asemenea a subliniat faptul că obiceiurile alimentare trebuie schimbate un timp îndelungat, nu doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Co-Preşedinţii evenimentului au fost prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi prof.univ.dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
„Cea de-a doua editie a Conferintei Naţionale Managementul Dislipidemiilor s-a bucurat de un interes crescut în rândul medicilor, drept dovadă si numărul foarte mare de medici care au dorit să participe la acest eveniment. Reusita acestui eveniment a fost dată si de faptul că dezbaterile stiintifice au fost extrem de interesante prin abordarea de subiecte legate de prevenirea şi tratamentul dislipidemiilor, toate acestea constituind informaţii de elită şi de referinţă în domeniul cardiologiei, diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele evenimentului şi Preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Dintre companiile partenere ale celei de-a doua editii a Conferintei Nationale Managementul Dislipidemiilor amintim: Abbott, Dobrogea Grup, Becel, Alfa Wassermann, Sanofi Aventis, Vel Pitar, Farmaciile Dona.
Parteneri media strategici: Sanatatea TV.ro si ComunicateMedicale.ro
Parteneri media: Hipocrate, Explore Medicine TV, Doctor Bun, Medic.ro, Saptamana Medicala, I-medic.ro, Galenus, Slab sau Gras, Senso TV, Farmacia Ta, SfatulMedicului.ro, MedicalManager.ro, Formare Medicala, Ziarul Medicului de Familie, E-jobs.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat