Eforturi pentru STOPAREA cancerului de col uterin in Romania.


Eforturi pentru STOPAREA cancerului de col uterin in Romania prin cresterea accesului si participarii in programe de prevenire a cancerului de col uterin Romania are una din cele mai ridicate rate de incidenta si mortalitate prin cancer de col din Europa.


Principalele motive pentru aceasta situatie sunt:

  1. Accesarea in numar redus a serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin, acolo unde aceastea sunt disponibile. Prea putine femei din Romania constientizeaza importanta prevenirii cancerului de col sau cat de usor poate fi prevenita aceasta afectiune, iar prin urmare nu profita de serviciile de preventie puse la dispozitie,
  2. Disponibilitatea scazuta a unor servicii eficiente de prevenire a cancerului de col.

Programe eficiente, organizate, de screening si de vaccinare impotriva HPV (Human papillomavirus) ar putea preveni aproape fiecare caz de cancer de col. Venind in intampinarea acestor aspecte, ECCA (Asociatia Europeana contra Cancerului de Col Uterin) a invitat toate asociatiile si institutele medicale romanesti relevante* sa ia parte la seminarul organizat la Bucuresti in perioada 21-22 octombrie. Obiectivul acestui seminar este sa genereze un cadru de discutii in care aceste organizatii cheie sa coopereze in vederea dezvoltarii unui program multidisciplinar. Acest program are ca obiectiv educarea femeilor din Romania asupra pasilor pe care ii pot face pentru a preveni cancerul de col uterin si asupra motivele pentru care ar trebui sa ii faca.

Acest program educational urmeaza astfel sa fie ulterior derulat in sinergie cu alte programe in scopul extinderii serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin in Romania, astfel incat aceste servicii sa fie disponibile iar femeile sa beneficieze de ele. Lucrarile seminarului au fost deschise de catre Ministrul Sanatatii, dr. Ladislau Ritli, care a declarat: “Prevenirea cancerului de col uterin reprezinta o prioritate pentru mine si pentru Ministerul Sanatatii din Romania. Suntem foarte constienti de ravagiile cauzate de catre aceasta afectiune si vom face tot ce este posibil in cadrul contextului economic prezent sa progresam in lupta impotriva cancerului de col uterin. Acesta este motivul pentru care vom avansa implementarea programului de prevenire urmand recomandarile europene. Totusi, este vorba despre un proces complex si trebuie derulat cu atentie astfel incat sa devina eficient. In aceste conditii, salutam colaborarea si proiectul Asociatiei Europene contra Cancerului de Rue Jourdan 121 – Boîte 6 – B-1060 Brussels – Belgium Col Uterin pentru cresterea informarii femeilor din Romania asupra prevenirii cancerului de col. Acest aspect reprezinta o componenta esentiala in procesul de preventie si completeaza in mod eficient celelalte programe initiate de catre Ministerul Sanatatii avand ca obiectiv extinderea serviciilor de prevenire a cancerului de col in tara noastra.”

Dr Philip Davies, Director General al Asociatiei Europene contra Cancerului de Col Uterin, a luat apoi cuvantul: “Romania se evidentiaza in mod nefericit intre tarile cu cele mai ridicate rate de cancer de col din Europa. Stim exact de ce acest lucru este posibil: absenta unor servicii de prevenire a cancerului de col si accesarea foarte scazuta de catre femeile din Romania a acestor servicii atunci cand ele exista. Programele de prevenire a cancerului de col uterin sunt foarte eficiente si in acest moment trebuie sa ne asiguram ca toate femeile din Romania pot si le vor accesa.” “Obiectivul seminarului organizat acum este sa faciliteze cooperarea intre toti factorii romani implicati in dezvoltarea unui program educational national pentru informarea femeilor din Romania despre cancerul de col. Aceasta este o componenta foarte importanta in procesul de preventie. Femeile trebuie sa fie perfect constiente despre ce ar trebui sa faca pentru prevenirea cancerului de col si despre pasii necesari pentru a se asigura ca vor folosi serviciile imediat ce acestea sunt disponibile. Suntem foarte incantati sa putem sprijini acest proces reunind atat de multe organizatii medicale din Romania pentru agrearea obiectivelor programului educational care va afecta in mod direct vietile atat de multor romani.” Prima intalnire din cadrul proiectului a avut loc la Londra in luna aprilie a acestui an si a reunit personalitati cheie din Romania, Polonia si Cehia alaturi de experti ECCA.

La aceasta intrevedere participantii au dezbatut aspecte si experiente specifice fiecarei tari in cadrul eforturilor de informare asupra prevenirii cancerului de col uterin. Aceste informatii au fost ulterior folosite pentru dezvoltarea cadrului general al programului educational. Impartasirea cunostintelor si informatiilor practice este unul din principalele atuuri ale acestui proiect si formeaza baza abordarii ECCA in prevenirea cancerului de col uterin. Intalnirea de la Bucuresti reprezinta a doua etapa a proiectului in cadrul careia factori cheie la nivel national au colaborat pentru atingerea unui consens asupra nevoilor de educare, strategiilor educationale si interventiilor educationale necesare. Etapa ulterioara va presupune integrarea programelor educationale in Romania si in celelate tari participante.

*Entitati profesionale medicale romane implicate in proiect: Institutul Oncologic “Prof Dr Al Trestioreanu”, Bucuresti; Institutul Oncologic “Prof. dr. I.Chiricuta”, Cluj; Universitatea ”Iuliu Hatieganu”, Cluj; Catedra de Obstretica & Ginecologie a Universitatii “Carol Davila” Bucuresti; Catedra de Medicina de Familie a Universitatii “Carol Davila” Bucuresti; Comisia de Obstretica si Ginecologie - Ministerul Sanatatii; Asociatia Romana de Psihologia Sanatatii; Societatea Romania de Obstretica si Ginecologie; Societatea Romana de Citologie; Colegiul Medicilor din Romania; Institutul Roman de Sanatate Publica; Societatea Nationala a Medicilor de Familie; Centrul National pentru Studii de Medicina de Familie; Asociatia Romana a Asistentelor; Scoala Nationala de Sanatate Publica; Centrul pentru Politicii si Servicii de Sanatate

** Despre ECCA Asociatia Europeana contra Cancerului de Col ( ECCA) este o organizatie nonguvernamentala cu sediul la Bruxelles specializata in comunicare publica si advocacy pentru prevenirea cancerului de col uterin, fiind in acelasi timp si o resursa europeana de varf pentru asistenta tehnica si documentarea in programele de preventie a cancerului de col uterin (www.ecca.info )

*** European Cervical Cancer Association - ECCA Your Partner to Fight Cervical Cancer in Europe 121 rue Jourdan, 1060 Brussels, Belgium Mobile: 40 723687866 Tel: 32 2 538 2833 Fax: 32 2 538 5833 sorana.kunst@gmail.com; sorana.kunst@ecca.info –– http://www.ecca.info