Actualizarea ghidului EORTC 2010
Zarzio® a fost introdus în recomandările privitoare la utilizarea factorului de stimulare a coloniilor de granulocite pentru prevenţia şi reducerea incidenţei neutropeniei febrile induse de chimioterapie la pacienţii adulţi cu afecţiuni limfoproliferative şi tumori solide
Neutropenia indusă de chimioterapie este un factor de risc major pentru morbiditatea şi mortalitatea corelate infecţiilor şi de asemenea un semn semnificativ de toxicitate limitatoare de doză în tratamentul cancerului. La pacienţii care dezvoltă neutropenie severă (de grad 3/4) sau febrilă (NF) în timpul chimioterapiei se practică frecvent reduceri de doză ţi/sau temporizări ale tratamentului chimioterapic. Acest lucru poate afecta succesul tratamentului, în special atunci când intenţia terapeutică este fie curativă, fie de prelungire a supravieţuirii.
O definire riguroasă şi standardizată a NF este utilă pentru unificarea algoritmilor de management al pacienţilor. Neutropenia febrilă este definită drept un număr absolut de neutrofile (NAN) <0,5 x 109/l sau <1,0 x 109/l, estimat a scădea sub 0,5 x 109/l în interval de 48 h, în condiţii de febră sau semne clinice de sepsis. În prezent, Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală (ESMO) defineşte febra în acest context drept o creştere a temperaturii axilare la peste 38,5 oC, creştere susţinută timp de cel puţin o oră. Se sugerează ca terapia să fie iniţiată în cazul în care o temperatură de >38,0 oC este prezentă timp de cel puţin 1 oră sau dacă se obţine o citire > 38,5 oC într-o singură ocazie.
Lipsa controlului neutropeniei are impact negativ asupra rezultatului tratamentului (întârzierea administr`rii chimioterapiei). De exemplu, un rezultat deficitar la pacienţii cu cancer a fost atribuit eşecului administrării regimurilor de chimioterapie planificate pentru limfom, cancer de sân, cancer pulmonar şi cancer ovarian. Prevenirea NF induse de chimioterapie este în consecinţă o prioritate clinică pentru pacienţii care urmează un tratament pentru tumori solide sau pentru limfom.
În Europa, tratamentul profilactic cu factori de stimulare a coloniilor de granulocite (G-CSF), cum ar fi filgrastimul (inclusiv biosimilarele aprobate), lenograstimul sau pegfilgrastimul, este disponibil pentru a reduce riscul de neutropenie indusă de chimioterapie. Cu toate acestea însă, utilizarea tratamentului profilactic cu G-CSF variază mult în practica clinică, atât în ceea ce priveşte momentul iniţierii terapiei, cât şi în privinţa pacienţilor cărora li se oferă. Necesitatea unui ghid general aplicabil, focalizat asupra populaţiei europene, a condus la înfiinţarea de către Organizaţia Europeană pentru Cercetare şi Tratament al Cancerului (EORTC) a unui Grup de Lucru pentru Ghidul European, precum şi la publicarea în 2006 a unor recomandări pentru utilizarea G-CSF la pacienţii adulţi cu cancer supuşi riscului de NF indusă de chimioterapie. A fost de asemenea realizată o nouă revizuire sistematică a literaturii cu scopul de a oferi siguranţa că aceste recomandări sunt curente şi că asigură îndrumarea necesară în practica clinică din Europa.
Se recomandă astfel ca factorii de risc şi corelaţi cu pacientul - cum ar fi vârsta mai înaintată (>65 ani) şi numărul de neutrofile - să fie luaţi în calcul în cadrul evaluării generale a riscului de NF înainte de administrarea fiecărui ciclu de chimioterapie. Este important ca după un episod anterior de NF pacienţ ii să primească tratament profilactic cu G-CSF în ciclurile ulterioare. A fost astfel furnizată o listă extinsă a regimurilor chimioterapice frecvent utilizate considerate a avea un risc crescut (>20%) sau intermediar (10 - 20%) de NF. G-CSF profilactic continuă să fie recomandat la pacienţii care primesc un regim chimioterapic cu risc crescut de NF. Atunci când este utilizat un regim chimioterapic asociat cu NF la 10 - 20% din pacienţi, o atenţie specială trebuie acordată factorilor de risc corelaţi cu pacientul, care pot creşte riscul general de NF. Regimurile dose-dense şi dose-intense sunt asociate cu un risc mai mare de FN şi atunci când sunt corelate cu beneficii în supravieţuire se recomand` profilaxia primar` cu GCSF.
Dovezile clinice arată că filgrastimul, lenograstimul şi pegfilgrastimul au eficacitate clinică, motiv pentru care se recomandă utilizarea oricăruia dintre aceşti agenţi pentru a preveni NF şi complicaţiile corelate cu NF, acolo unde este indicat. Biosimilarele de filgrastim sunt de asemenea aprobate pentru utilizare în Europa. În timp ce alte forme de G-CSF, inclusiv biosimilare, sunt administrate printr-o cură de injecţii zilnice, pegfilgrastimul permite administrarea o singură dată per ciclu. Alegerea formulei rămâne deci un element de apreciere clinică individuală. Dovezile derivate din datele de analiză şi din practica clinică sugerează faptul că unii pacienţi primesc doze zilnice sub-optime de G-CSF, iar utilizarea pegfilgrastimului ar putea evita această problemă.
În momentul pregătirii ghidului, în Europa erau aprobate două biosimilare de filgrastim. Dovezile clinice ale unei meta-analize bazate pe trei studii de fază III şi pe două studii de suport indică faptul că unul dintre acestea, XM02, este similar filgrastimului. Apoi, câteva studii de fază I şi un studiu de fază III incluzând parametri farmacodinamici/farmacocinetici furnizează dovezi conform cărora filgrastimul EP2006 este similar cu filgrastimul original. }inând cont de faptul că produsele biosimilare nu sunt însă produse generice, o comutare de la medicamentul original la un biosimilar este considerată o modificare a managementului clinic.
Ca urmare a variaţiilor multiple ale procesului complex de producţie, produsele biologice tind a diferi unul faţă de altul, precum şi faţă de agentul aprobat anterior. În consecinţă, pentru a asigura urmărirea şi implicit o farmacovigilenţă robustă, clinicienii sunt încurajaţi să identifice un produs în funcţie de numele de brand şi să se asigure că nu sunt efectuate modificări ale tratamentului fără informarea atât a medicilor implicaţi cât şi a pacientului.
În concluzie, EORTC a emis aceste recomandări actualizate privitoare la utilizarea G-CSF cu scopul de a fi relevante pentru practica europeană clinică curentă.
Aceste recomandări pot fi utile pentru optimizarea protocoalelor locale şi a strategiilor de management al pacienţilor în spitalele din Europa care, la rândul lor, îmbunătăţesc asistenţa acordată pacienţilor şi rezultatele clinice. Această revizuire a permis alinierea ghidului EORTC din 2010 la dovezile disponibile până la finalul anului 2009, incluzând aici şi revizuirea ghidurilor NCCN (Reţeaua Naţională Comprehensivă pentru Cancer) din 2009 şi ASCO din 2006. Recomandările pun de asemenea un puternic accent asupra evaluării riscului general de NF, care trebuie examinat individual pentru fiecare pacient înainte de fiecare ciclu de chimioterapie.
Revizuirea datelor, împreună cu recomandările detaliate mai sus, reprezintă o declaraţie de consens a Grupului de Lucru pentru Ghidul EORTC privitor la G-CSF pe baza interpretării dovezilor identificate utilizând metodologia descrisă. Este de aşteptat ca orice clinician care aplică sau face referire la acest ghid să facă uz de o bună judecată clinică şi de experienţă pentru a determina modalitatea adecvată de asistenţă pentru fiecare pacient.
Bibliografie
Aapro MS et al., 2010 update of EORTC guidelines for the use of granulocyte- colony stimulating factor to reduce the incidence of chemotherapy-induced febrile neutropenia in adult patients with lymphoproliferative disorders and solid tumours, Eur J Cancer (2010), doi:10.1016/j.ejca.2010.10.013
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat