MEDICAMENTELE BIOSIMILARE

Dr. Paul Cornes: Cât economisim prin introducerea biosimilarelor?


Introducerea medicamentelor biosimilare în practică aduce beneficii directe şi în privinţa costurilor din sistemele de sănătate.

Dr Paul Cornes

Dr. Paul Cornes, de la Bristol Haematology and Oncology Centre, Marea Britanie, a vorbit în cadrul evenimentului despre presiunea financiară în privinţa tratamentelor din oncologie, punctând rolul biosimilarelor ca soluţie de scădere a cheltuielilor, cu păstrarea eficacităţii şi a siguranţei terapeutice. „Costurile cu medicamentele oncologice au crescut de 5 ori mai repede decât cele cu alte clase terapeutice. 90% din medicaţia oncologică aprobată de FDA în ultimii 4 ani costă mai mult de 20.000 de dolari pentru o cură terapeutică de 12 săptămâni, multe dintre acestea oferind un beneficiu în termeni de supravieţuire de cel mult 2 luni”, a spus domnul Cornes, precizând că în Europa bugetele alocate tratamentului cancerului s-au dublat la fiecare 4 ani.

Dr. Paul Cornes a discutat despre substituţia cu biosimilare a terapiilor biologice în cancer, ca soluţie pentru bugetele de sănătate: „Se estimează că o reducere cu 20% a utilizării a 6 medicamente biologice pentru care există sau vor exista în curând biosimilare ar determina o economie de 1,6 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene. Un exemplu din Germania: introducerea biosimilarului de eritropoietină a dus la economii de 60 milioane euro în primul an de la punerea pe piaţă, iar economiile la nivelul anului 2020 ca efect al introducerii biosimilarelor se estimează a însuma peste 8 miliare de euro numai în această ţară”, a concluzionat domnul Cornes.