DIABET ZAHARAT

Cogresul Asociatiei Americane de Diabet 2011: ce mesaje luăm cu noi în cabinet


În fiecare an, diabetologii din toată lumea așteaptă luna iunie, pentru congresul Asociaţiei Americane de Diabet (ADA), cel mai mare eveniment de acest gen din domeniu

American Diabetes AssociationCel de al 71-lea congres a dezminţit reputaţia creată în timp, având peste 200 de sesiuni, precum şi simpozioane, dezbateri, prezentări orale, prelegeri, sesiuni de postere (inclusiv cu ghid), prelegeri speciale şi adresări. În total au avut loc 380 de prezentări orale şi 1.500 postere au fost admise, incluzând unele dintre cele mai interesante subiecte ale anului, precum pancreasul artificial şi insulina administrată pe cale inhalatorie, realizate de experţi în domeniu.

Nu în ultimul rând, au fost acordate 11 premii, dintre care amintim Banting Medal for Scientific Achievement Award Lecture (Barbara E. Corkey), Outstanding Scientific Achievement Award Lecture (Matthias H. Tschoep) şi Outstanding Educator in Diabetes Award Lecture (Linda M. Siminerio). Principalele teme: Nivelurile înalte de vitamină D sunt asociate cu un risc mai scăzut de diabet; Exerciţiul fizic nu îmbunătăţeşte statusul diabetic, atunci când este alăturat dietei; Cola dietetică poate induce creşterea masei corporale la persoanele în vârstă; Saxagliptin şi insulina degludec oferă un risc scăzut de hipoglicemie; Pancreasul artificial: cu un pas mai aproape!; Liraglutid: un medicament cu potenţial pentru scăderea în greutate; Linagliptin oferă un risc de complicaţii cardiovasculare mai scăzut decât glimepirid; Insulina Inhalatorie; Exenatida administrată săptămânal îşi dovedeşte eficacitatea în diabetul zaharat de tip 2; Eforturile de a preveni diabetul sunt eficace din punct de vedere economic; Monitorizarea continuă a glucozei functionează, dar nu este practică pentru copiii mici.

Varianta integrala in editia tiparita din luna iunie-iulie.