VACCINOLOGIE

Conf. dr. Victoria Arama, despre infectia cu rotavirus


Infecţia cu rotavirus este considerată de catre OMS la ora actuală o importantă problemă de sănătate publică. La nivel mondial, rotavirusul este agentul patogen cel mai frecvent implicat în diareea copilului mai mic de 5 ani, indiferent de rasă şi de statusul socio-economic, fiind o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate la această grupă de vârstă.

Arama Victoria

Din păcate, în România nu există studii multicentrice aprofundate asupra particularităţilor infecţiei cu RV. În plus, din păcate testele rapide de diagnostic pentru infecţia cu RV nu sunt disponibile decât sporadic în spitalele din oraşele mari, motiv pentru care o mare parte din gastroenteritele spitalizate sau îngrijite ambulator nu pot fi confirmate a fi cu rotavirus.

Prin urmare, în România foarte probabil incidenţa infecţiei cu RV este mult subestimată. Nu avem motive să credem că în România, infecţia cu RV ar fi mai puţin frecventă decât în alte ţări din Europa, cu nivel similar de dezvoltare socioeconomică. În România, vaccinarea antirotavirus este disponibilă, dar nu este inclusă în programul naţional de vaccinări. Vaccinul Rotarix există în farmacii şi poate fi achiziţionat de parinţi.

Medicii de familie ar trebui să-i informeze pe toţi părinţii sugarilor pe care îi au în grijă, că în România este disponibil vaccinul anti-rotavirus (Rotarix), vaccin pe care-l pot achiziţiona din farmacii şi administra copiilor lor, sub supravegherea medicului de familie.

Varianta integrala in editia tiparita din luna iunie-iulie.