PERSPECTIVE IN UROLOGIE

Simpozionul Progrese în Uro-Oncologie:
întâlnire de elită a urologiei


Prof. dr. Ioan Coman prezintă principalele momente ale evenimentului pe care l-a organizat la Cluj-Napoca şi la care au luat parte liderii de opinie din urologia românească şi internaţională

Prof Dr Ioan Coman

În decembrie 2009, organizam la Cluj-Napoca primul simpozion intitulat „Progrese în Uro-Oncologie”. Eram la o lună de la debutul chirurgiei robotice la Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca, iar interesul manifestat de către participanții la acest simpozion ne-a convins încă de atunci, atât pe noi, cât și pe partenerii noștri de la Institutul European de Oncologie de la Milano (Ottavio de Cobelli și Deliu Matei Victor), de necesitatea organizării în cel mai scurt timp a unui nou simpozion pe această temă. Urologia modernă s-a adaptat provocărilor impuse de incidența în creștere a patologiei oncologice, nu numai prin modalități de facilitare a diagnosticului, dar și prin promovarea unor tehnici minim invazive pentru pacient, dar cu eficacitate comparabilă sau chiar superioară mijloacelor clasice.


Laparoscopia standard și-a dovedit eficiența și caracterul miniminvaziv în patologia uro-oncologică, dar s-au conturat în ultimele două decenii și limitele acesteia. Intervențiile laparoscopice asistate robotic, pe lângă faptul că garantează caracterul miniminvaziv, permit anularea limitelor laparoscopiei convenționale. Dar nu numai laparoscopia urologică s-a perfecționat, prin asistarea sa de către robotul Da Vinci. Au apărut tot mai multe studii asupra eficienței dispozitivelor robotizate în terapia cu ultrasunete pentru cancerul prostatic localizat, de asemenea pentru tumorile prostatice și vezicale s-a adunat tot mai multă experiență in rezecțiile bipolare și a plasma vaporizării. Aceste noutăți, dar și multe altele din domeniul patologiei uro-oncologice, ne-au determinat să organizăm la Cluj acest simpozion, „Progrese în Uro-Oncologie II”, în care experiența românească să se confrunte cu cea internaționlă. Consider că numai prin asemenea manifestări urologia românească se poate integra pe deplin în școala europeană de urologie.

Principalele personalități prezente la Cluj-Napoca Am fost onorați la acest simpozion de personalități de prestigiu ale urologiei europene și internaționale. Profesorul Jens Rassweiler din Heilbronn, Germania, a efectuat demonstrativ o prostatectomie radicală laparoscopică în sala de operații de la Institutul de Oncologie din Cluj Napoca în colaborare cu dr. Bogdan Petruț. În paralel, profesorul Ottavio de Cobelli, asistat de dr. Federica Mazzoleni și dr. Nicolae Crișan, au efectuat în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj Napoca o prostatectomie radicală laparoscopică asistată de robotul Da Vinci Si. Ambele operații au decurs impecabil, cucerind asistența. Deși nu a fost inclus în programul de live surgery, profesorul Bob Djavan (New York, USA) a cucerit auditoriul atât prin conținutul, cât și prin stilul original de prezentare a celor 3 State of the art lectures în domeniul cancerului prostatic.

Doctorul Onea Cosmin din Mulouse, Franța, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca, a provocat discuții aprinse cu ambele States of art-uri prezentate, atât în domeniul cancerului renal, cât și în chirurgia robotică a prostatei. O mențiune aparte pentru profesor dr. Deliu Matei Victor, fost student al UMF Iuliu Hațieganu Cluj Napoca și în prezent vice-director la IEO Milano, cel care din aprilie 2008 a facilitat schimburile de experiență în chirurgia robotică urologică, pe care atât eu, cât și colaboratorii mei le-am efectuat în serviciul coordonat de profesorul Ottavio de Cobelli. A fost sufletul dezbaterilor din secțiunea de chirurgie robotică din cadrul simpozionului și a cucerit auditoriul prin sinceritatea cu care și-a prezentat experiența personală în cadrul celor două States of the art în chirurgia robotică a prostatei și a nefrectomiilor parțiale robotice.

Imaginile evenimentului, in Galeria foto.

Varianta integrala in editia tiparita din luna mai