Tuberculoza, departe de a fi eradicată în Europa


O mie de europeni contactează zilnic tuberculoza, iar evoluția lentă a bolii, care este depistată la mult timp de la debut, împreună cu creșterea prevalenței tulpinilor multidrog-rezistente, fac ca această afecțiune să fie dificil de combătut. Oficialii de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Biroul Regional pentru Europa al OMS susțin că este puțin probabil ca tuberculoza să fie eradicaă în acest secol.


Se estimează că aproximativ 360.000 de europeni au fost diagnosticați cu tuberculoză pe parcursul anului 2013, adică 1000 de oameni în fiecare zi. În plus, în cursul aceluiași an, tuberculoza a ucis, pe plan mondial, aproximativ 1,5 milioane de oameni.

Conform noilor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Biroul Regional pentru Europa al OMS, numărul de cazuri de TBC a scăzut cu aproximativ 6% față de 2012, continuând scăderea susținută care s-a înregistrat în ultimul deceniu în întreaga regiune. Dar prevalența tuberculozei multi-drog rezistente rămâne crescută, în special în cele 18 țări ”cu prioritate ridicată”, în teritoriul cărora se înregistrează 85% din toate cazurile noi de tuberculoză din regiune. În aceste țări s-au înregistrat, de asemenea, cele mai multe dintre cele 38.000 de decese care s-au produs în Uniunea Europeană în 2013, din cauza tuberculozei. Din păcate, în rândul acestor țări se numără și România (cu 79 de cazuri nou depistate și recidive și 4,67 decese la 100.000 de locuitori), ca și unii dintre vecinii noștri, Republica Moldova și Bulgaria.

Experții estimează că, dacă se va menține ritmul actual de declin al tuberculozei, de 6% pe an, Uniunea Europeană va fi liberă de tuberculoză de-abia în secolul următor.


Sursa: Tuberculosis Surveillance and Monitoring in Europe 2015.

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/tuberculosis/publications/2015/tuberculosis-surveillance-and-monitoring-in-europe-2015