Test genomic pentru diferenţierea infecţiilor virale de cele bacteriene


Un test de sânge dezvoltat de cercetătorii de la Duke Medicine a demonstrat o precizie de peste 90 % în diferenţierea infecţiilor bacteriene de cele virale la persoanele cu afecţiuni respiratorii.

Testul, care detectează o „semnătură” genetică specifică pe care sistemul imun al persoanei bolnave o exprimă ca răspuns la virus, se dovedeşte a fi o potenţială nouă metodă pentru diagnosticarea sursei de boală, care a fost atât de greu de identificat în trecut.

Raportate în jurnalul Science Translational Medicine, rezultatele aduc mai aproape tehnologia de uzul clinic, unde pot fi în folosul pacienţilor pentru diagnostice şi tratamente mai rapide, oprind în acelaşi timp utilizarea inutilă de antibiotice în infecţiile virale.

„În situaţii de tipul unei gripe pandemice sau al unor infecţii cu corona-virus care au erupt în Orientul Mijlociu, este extrem de important să diagnosticăm o boală virală cu mult mai multă precizie şi rapiditate decât o putem face cu mijloacele diagnostice curente”, a afirmat co-autorul senior Dr. Geoffrey S. Ginsburg, Ph.D., director de Medicină genomică şi profesor de medicină la Şcoala de Medicină a Universităţii Duke. „Testele curente necesită cunoaşterea patogenului pentru a se putea confirma infecţia, deoarece au specificitate de tulpină. În schimb, testul nostru ar putea fi utilizat imediat atunci când apare un patogen nou şi necunoscut”.

„Acesta este important nu numai în pandemiile virale unde infecţia ar putea fi cauzată de virusuri necunoscute, ci şi în asistenţa de rutină unde decizia de a folosi sau nu antibiotice are o importanţă majoră”, a declarat autorul principal Dr. Aimee K. Zaas, MHS, profesor asociat de boli infecţioase şi sănătate internaţională la Duke.

Studiul curent a fost unul de efectuare de teste de sânge în contextul „lumii reale”. Dintre 102 persoane care s-au prezentat la departamentul de urgenţă al spitalului cu febră, 28 au avut o infecţie virală, 39 o infecţie bacteriană iar 35 au fost subiecţi de control sănătoşi. Utilizând testul, cercetătorii de la Duke au putut să clasifice cu acurateţe mai mult de 90 % dintre pacienţi ca având o infecţie virală sau nu.

Testul a oferit identificări real pozitive ale infecţiilor virale pentru 89 % dintre cazuri şi a exclus în mod corect 94 % dintre cazurile negative.

 

Sursa:

http://www.medicalnewstoday.com/releases/266328.php