COD ROŞU DE NITRAŢI

Harta suferinţei: apa poluată cu nitraţi provoacă încă decese în România


Un studiu realizat cu de Laboratorul Naţional de Referinţa pentru Supravegherea Calităţii Apei arată că nitraţii din apa de băut continuă să fie o problemă de sănătate publică.

3 decese au survenit în 2007 ca urmare a methemoglobinemiei acute infantile, iar cazurile raportate de îmbolnaviri din cauza consmului de apă din surse nesigure sunt de ordinul sutelor .
Cod Rosu Nitrati

"La nivelul întregii ţări s-au înregistrat în anul 2007, 128 de cazuri de methemoglobinemie acută infantilă. Aceste cazuri au fost depistate în 20 de judeţe. Din cele 128 de cazuri, 3 cazuri s-au soldat cu deces (judeţele Botoşani, Călăraşi şi Olt).

Repartizarea cazurilor pe judeţe a fost următoarea: Alba – 3, Bacău – 8, Bihor – 2, Botoşani – 18, Braşov – 1, Buzău – 11, Călăraşi – 8, Cluj – 2, Constanţa – 7, Dolj – 13, Galaţi – 2, Iaşi – 16, Mehedinţi – 2, Neamţ – 7, Olt – 10, Satu – Mare – 3, Sibiu – 6, Suceava – 2, Vaslui – 5, Bucureşti – 2 . Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă a fost cea a sugarului de 1 – 3 luni, urmată de grupa nou – născuţilor.

Ponderea cea mai mare au avut-o cazurile în care sugarul a fost alimentat artificial, urmând grupa sugarilor alimentaţi mixt. Cazurile s-au înregistrat în special în urma folosirii apei din fântâni care nu aveau protecţie sanitară asigurată. Adâncimea fântânilor a fost mai mică de 10 m în peste 50% din cazuri. Judetele Iaşi, Bacău, Buzău, Botoşani, Dolj, Olt şi Vaslui au raportat un număr crescut de cazuri în ultimii ani.

Datele culese nu au permis evidenţierea cauzelor care au condus la poluarea apei de fântână cu nitraţi. În majoritatea gospodăriilor îngrăşământul folosit în grădină a fost de tip bălegar. Este deosebit de importantă informarea populaţiei care foloseşte ca sursă apa din fântâni cu privire la amplasamentul, construcţia fântânii şi asigurarea protecţiei sanitare a acesteia.

În acest sens, persoanele care îşi constuiesc fântână trebuie să o amplaseze astfel încât în vecinătate să nu existe grajduri, latrine iar şiroirea apelor să nu provoace contaminarea pânzei freatice (dacă terenul nu este plat, fântâna se construieşte în amonte). Apoi, este deosebit de importantă informarea populaţiei, în special a gravidelor asupra riscului pentru sănătate pe care îl reprezintă preparea fornmulelor de lapte cu apă contaminată cu nitraţi. În acest sens trebuie promovată alimentaţia naturală, la sân."

Articolul integral, în ediţia specială din luna martie.