JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. dr. Mihail Roco: "Nanomedicina va deveni esenţială pentru îngrijirea modernă a sănătăţii"

În nanoştiinţă şi nanotehnologie s-au luat în ultimul sfert de secol numeroase Premii Nobel, ultimul fiind Premiul Nobel pentru fizică din 2010. Se apreciază că în acest domeniu fascinant lucrează deja peste 500.000 de persoane şi numărul acestora va ajunge peste zece ani la cinci milioane. Dintre toţi aceştia, există un cercetător care a crezut în potenţialul uriaş al nanotehnologiilor şi a jucat un rol cheie în realizarea primului program naţional important în domeniu.

mihail rocoEste vorba despe un român, absolvent al Politehnicii bucureştene, considerat “arhitectul” National Nanotechnology Initiative, program lansat de preşedintele american Bill Clinton în ianuarie 2000: profesor dr. Mihail C. Roco.

Personalitate rescunoscută pe tot globul, cu o activitate universitară şi inginerească impresionantă, domnul Roco a obţinut titlul de inginer (1970) şi apoi de doctor-inginer (1976) de la Universitatea “Politehnica” din Bucureşti, instituţie de învăţământ care i-a acordat pe 19 ianuarie 2011 titlul de Doctor Honoris Causa.

în aceeaşi zi, prof. dr. Mihail Roco a susţinut în Aula Academiei Române conferinţa "Long View Nanotechnology Research Directions: 2000-2020", prilej cu care l-am provocat pe domnul profesor să realizeze un tablou al trecutului, prezentului şi viitorului în nanomedicină, subdomeniul extrem de dinamic al nanotehnologiilor.

Citiţi în ediţia tipărită interviul integral cu profesorul Mihail Roco.