ONCOLOGIE

Afatinib: în supraexprimarea familiei de receptori ErbB


Afatinib este un blocant ireversibil al familiei ErbB, un agent terapeutic investigaţional ţintit, pentru administrare orală o dată pe zi.

Familia de receptori ErbB constă din patru membri: EGFR (ErbB1), HER2 (ErbB2), ErbB3 şi ErbB4. Aceşti receptori sunt adesea supraexprimaţi sau prezintă mutaţii în numeroase tipuri de cancer, inclusiv în cel pulmonar, de sân, de cap şi gât sau colorectal. Un receptor ErbB activ este format din unirea a două molecule, proces denumit dimerizare. Dimerii se pot forma între receptori identici, de ex. ErbB1 + ErbB1 (homodimeri) sau din receptori diferiţi, de ex. ErbB1 + ErbB2 (heterodimeri). Receptorii din familia ErbB sunt implicaţi în procese celulare fundamentale inclusiv în proliferarea celulară, în migrare, metabolism şi supravieţuire, fapt care permite celulelor tumorale să crească şi să prolifereze.

Inhibarea semnalizării receptorului ErbB poate juca un rol esenţial în prevenirea creşterii şi diseminării tumorale. Afatinib se leagă ireversibil de domeniul tirozin kinazic intracelular al receptorilor din familia ErbB şi inhibă cascada semnalizării din aval, care la rândul său poate inhiba creşterea celulară şi induce apoptoza celulelor canceroase.

Afatinib este în prezent investigat pentru diferite tipuri de tumori. Acesta se află în curs de dezvoltare clinică de fază III pentru NSCLC, cancerul de sân şi pentru cancerul de cap şi de gât.

Legarea ireversibilă a afatinib diferă de cea a altor compuşi, acesta producând un efect reversibil prin faptul că asigură o blocadă susţinută, selectivă, covalentă şi completă a familiei ErbB. Aceasta înseamnă că afatinib poate asigura beneficiile potenţiale ale unei inhibări îmbunătăţite a proliferării celulelor tumorale, precum şi eficienţă pentru o gamă largă de cancere, în comparaţie cu inhibitorii tirozin-kinazici (TKI) ai EGFR, care asigură doar o blocare unică şi reversibilă a receptorului.

Varianta integrală in ediția tiparită.