NEUROLOGIE

Epilepsia rezistentă la tratament: noi abordări și perspective de tratament


Epilepsia rezistentă la tratament tinde să se profileze ca o entitate patologică şi terapeutică distinctă în peisajul afecţiunilor neurologice actuale, acest fapt justificând atenţia din ce în ce mai mare care îi este acordată.

Aceasta a fost – astfel – şi subiectul întâlnirii medicale educaţionale organizate la sfârşitul acestei primăveri de către GlaxoSmithKline la centrul de conferinţe al Hotelului Ramada din Bucureşti. La întrebarea „Există o abordare raţională a tratamentului farmacologic al epilepsiei rezistente la pacienţii adulţi?” au încercat să răspundă Jerzy Daniluk (GSK), József Janszky (Ungaria), Cristina Panea (România), Ioana Mândruţă (România), Kálmán Füle (Ungaria) şi Gabriela Timarova (Slovacia).

Epilepsia afecteaza 3,4 milioane de europeni  şi peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial, fiind a doua tulburare neurologică din punct de vedere al frecvenţei. Aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare, unde incidenţa afecţiunii este aproape de 2 ori mai mare în comparaţie cu ţările dezvoltate (unde sunt înregistrate 40 – 70 de noi cazuri de epilepsie în fiecare an, raportat la 100.000 de persoane). Totodată, în ţările în curs de dezvoltare, 75% din pacienţii epileptici nu beneficiază de  tratamentul necesar. Potrivit estimărilor, între 4 si 10 pacienţi (la fiecare 1.000 de persoane) suferă de forme active de epilepsie, care se manifestă prin crize fără o cauza identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criza convulsivă de-a lungul vieţii şi suspectează ca ar putea fi afectaţi de epilepsie, deşi tulburarea presupune în fapt recurenţa crizelor convulsive.

În România, conform datelor statistice din 2004 ale Ministerului Sanatatii, numărul persoanelor care suferă de epilepsie se ridică la 82.000, însă estimările medicilor indică faptul că numarul real este mult mai mare, ridicându-se probabil la 500.000 de bolnavi.

Varianta integrală in ediția tiparită.