NEUROLOGIE

Totul despre cea de-a 22-a Reuniune a Societății Europene de Neurologie


Peste 3.000 de specialiști în domeniul neurologiei s-au adunat în perioada 9-12 iunie 2012, în Praga, pentru a împărtăși cele mai recente descoperiri din domeniul lor de expertiză. În această perioadă s-a desfășurat reuniunea anuală a Societății Europene de Neurologie, care a ajuns, în acest an, la cea de-a 22-a ediție.

Accidentele vasculare cerebrale nu afectează doar persoanele vârstnice, ci se întâlnesc și în rândul tinerilor. Însă, în cazul acestui grup, multe accidente vasculare cerebrale rămân silențioase, sau simptomele sunt interpretate greşit. Acestea au fost constatările unui studiu european de mare anvergură.

În cadrul studiului "Accidente Vasculare Cerebrale la Pacienţi Tineri cu Boală Fabry" (Sifap), s-au efectuat examene RMN la 3.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, din 15 ţări europene. "Am constatat că aproape un sfert dintre subiecţi au suferit anterior un accident vascular cerebral ischemic sau ischemic tranzitor. Acestea au fost prezente la 18,8% dintre cei care nu au observat nici un simptom al unui accident vascular cerebral", a declarat Prof. Dr. Franz Fazekas, şeful Departamentului de Neurologie, Universitatea de Medicină din Graz.

Studiul a relevat, de asemenea, în rândul bărbaţilor tineri cu accidente vasculare cerebrale, o localizare mai frecventă în regiunea irigată de artera cerebrală posterioară. Ocluzia acesteia determină, de obicei, o deficiență a câmpului vizual de partea opusă şi, de asemenea, tulburări cognitive şi afectarea conștienței. Este nevoie să se clarifice dacă apariția accidentelor vasculare cerebrale este asociată sau nu cu antecedentele medicale de migrenă.

Numărul mare de infarcte lacunare constatate sugerează importanţa factorilor de risc vascular, ca o cauză de accident vascular cerebral la vârste fragede. Un factor declanşator, în cazul pacienților cu boală Fabry, este un defect metabolic, determinat genetic, care conduce la dezvoltarea depozitelor lipidice în anumite țesuturi, inclusiv în celulele pereților vasculari la nivel cerebral.

Varianta integrală in ediția tiparită.