BOLI CRONICE

România: încercarea de adoptare a noii conduite europene privitoare la bolile cronice netransmisibile


În acord cu dezbaterile de la nivel mondial, în perioada 24 – 25 februarie 2012, la Bucureşti a fost organizat primul eveniment menit să abordeze bolile secolului XXI din perspectiva celor mai noi metode de diagnostic, tratament, prevenţie şi monitorizare – Congresul Naţional Bolile Cronice Netransmisibile.

Evenimentul a fost focalizat asupra celor mai frecvente boli care se încadrează în această sferă patologică: bolile cardiovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile cronice pulmonare şi astmul, cancerul. „Am luat iniţiativa organizării acestui eveniment având în vedere strânsa legătură dintre afecţiunile cronice netransmisibile, care impune o abordare pluridisciplinară a acestora. Prevalenţa bolilor cronice netransmisibile este îngrijorătoare pe de-o parte şi o provocare pe de alta.

Monitorizarea pacienţilor cu boli cronice netransmisibile, informarea medicilor specialişti în aceste afecţiuni despre cele mai noi metode de diagnostic şi tratament, informarea pacienţilor despre metodele de prevenţie şi control al acestor boli constituie tot atâtea priorităţi în contextul unor afecţiuni a căror incidenţă este în continuă creştere atât în România, cât şi la nivel mondial. Iniţiativa organizării unui eveniment care are ca scop dezbaterea modalităţilor eficiente de prevenţie şi management modern al celor mai întâlnite boli cronice netransmisibile a apărut dintr-o necesitate firească de a lua atitudine împotriva problemei de sănătate a secolului XXI.

Sper ca această manifestare ştiinţifică să devină una anuală şi aşteptată de specialiştii din aceste domenii şi să atragă atenţia asupra ameninţării pe care o constituie bolile cronice netransmisibile la adresa sănătăţii publice”, a declarat Preşedintele Conferinţei, prof.univ.dr. Nicolae Hâncu.

Varianta integrala in editia tiparita.