JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu: „Se deschide un nou orizont în lupus”


„Faptul că sub ochii noştri se petrec atâtea lucruri interesante în legătură cu lupusul mă îndreptăţeşte să cred că vom stăpâni această boală ceva mai bine în viitor. Şi ca recunoaştere într-un stadiu mai precoce, şi ca acţiuni terapeutice”, spune domnul profesor Horaţiu Boloşiu

Prof Horatiu Bolosiu

Aş încerca, sub privilegiul vârstei profesionale, să fac o paralelă cu o altă boală care a trăit acelaşi moment, cu decenii în urmă: poliartrita reumatoidă, căreia îmi amintesc că, atunci când eram student, îi spuneam poliartrită cronică evolutivă, denumire care ascundea, în fond, o sentinţă. Iată că acolo progresele care s-au petrecut, repet, într-un ritm foarte mare, au făcut din poliartrita reumatoidă o suferinţă frecvent observată şi foarte frecvent şi tratabilă cu succes. Cred că momentul actual în lupus este cam acelaşi. Boala aceasta, lupusul, este una autoimună; şi poate că este chiar prototipul bolilor autoimune. Fenomenele care atacă structurile din cele mai diferite ale organismului se petrec la scara întregului organism, pe când în poliartrita reumatoidă fenomenul autoimun se concentrează în articulaţii, existând şi un adagiu care spune că poliartriticul îşi plăteşte viaţa cu preţul articulaţiilor sale.

Ei bine, în lupus lucrurile nu stau chiar aşa. Fenomenele se întâmplă la scara întregului organism, iar viscere extrem de importante sunt ţinta atacului autoimun. Mă refer la rinichi, după aceea sistemul nervos, aparatul cardiovascular; practic orice structură poate fi afectată, iar numărul de căi prin care atacă structurile este impresionant, pentru că numărul anticorpilor care se descoperă în timp este de ordinul sutelor. O tipizare imunogenetică a formelor de lupus este acum în curs de desfăşurare.

Dacă ar fi să mă refer la ce posibilităţi terapeutice avem, trăim din nou un moment de răscruce, pentru că au apărut medicamentele biologice care până în momentul de faţă, în lupus, nu erau decât extrapolări de la alte suferinţe. Pe când acum există ţinte precise ale actului terapeutic. Este de aşteptat ca pe măsură ce vom cunoaşte mai multe despre boală să identificăm ţinte terapeutice care pot fi atinse cu precizie de aceste gloanţe magice care sunt medicamentele biologice.

Varianta integrala in editia tiparita.