CONGRESUL EUROPEAN DE CARDIOLOGIE

Omacor în terapia bolilor cardio-vasculare


Acizi graşi omega-3 reprezintă una dintre terapiile aflate în studiu la ora actuală pentru profilaxia bolilor cardiovasculare ca urmare a numeroase studii care au demonstrat eficiența acestora

Omacor

Totuşi, până la ora actuală, nu se cunoaşte cu exactitate motivul eficacității acestor acizi şi nici nu există un consens total în privința dozei recomandate. Ca atare, ultimul deceniu a fost marcat de numeroase studii pe subiect.

O primă meta-analiză, realizată pe 222.364 de participanți (3.022 decese de cauză cardiovasculară), cu o perioadă medie de urmărire de 11,8 ani, a demonstrat în mod clar scăderea mortalității la persoanele care consumau în mod regulat peşte (p=0.03). Mortalitatea a scăzut cu până la 40%, interesant fiind că acest rezultat se menține indiferent de statutul social, economic sau vârstă.

O explicație a acestor rezultate este reprezentată de conținutul bogat al peştelui în acizi graşi înalt nesaturaţi (HUFA) omega-3, care reduc nivelul trigliceridelor, agregarea plachetară, tensiunea arterială şi prezintă, de asemenea, un efect anti-inflamator. Ca atare, acizii graşi înalt nesaturaţi (HUFA) omega-3 scad tromboza şi aterogeneza, crescând stabilitatea plachetară. Un alt efect care participă la reducerea numărului de morți cardiovasculare este cel anti-aritmic, explicat prin efectul asupra pompelor celulare cardiace.