“Chirurgia oculoplastica – segment deficitar in Romania”


In strainatate, chirurgia oculoplastica reprezinta un segment foarte dezvoltat, medicii fiind organizati in societati stiintifice, care permit dezvoltarea si aprofundarea tehnicilor chirurgicale specializate strict pe acest domeniu. In Romania insa, acest domeniu este ca si inexistent, fiind reprezentat extrem de deficitar.

Oftalmetest

Oftalmestet este singura clinica privata de oftalmologie din Romania in care, pe langa operatiile oftalmologice de rutina (cataracta, glaucom etc.), se practica chirurgia oculoplastica de catre un medic acreditat in aceasta supraspecializare.

Ce este chirurgia oculoplastica sau oculoplastia? Este o supraspecializare care ii permite medicului oftalmolog sa efectueze operatii de reabilitare functionala si estetica in jurul globului ocular cum ar fi: tulburari de statica palpebrala (entropion, ectropion), inegalitati ale fantei palpebrale (ptoza palpebrala – micsorarea fantei palpebrale, lagoftalmia – marirea fantei palpebrale); extirparea afectiunilor tumorale benigne sau maligne care ridica probleme de reconstructie post-excizie si, nu in ultimul rand, operatiile de reconstructie in urma unor traumatisme.

Tot de chirurgia oculoplastica tin si afectiunile cailor lacrimale, dar si operatiile de estetica palpebrala care implica de cele mai multe ori extirparea de tesut suplimentar, pleoapele avand atat rolul de protectie a globului ocular, cat si un rol estetic in fizionomia fetei.

Daca nu sunt realizate la timp si corect, oculoplastiile implica pentru pacient disconfort estetic si functional. Necunoasterea anumitor afectiuni ale pleoapelor, care necesita tratamente specifice, duce la complicatii uneori foarte grave. Exista tumori care au aparenta unei inflamatii care sunt gresit tratate (ca o banala conjunctivita de exemplu), si care nediagnosticate la timp au consecinte extrem de grave. Multe afectiuni tumorale nu dor si de aceea interventia chirurgicala este tergiversata si de catre pacient.

In clinica Oftalmestet isi desfasoara activitatea primul medic din Romania care a obtinut in anul 2002 din partea Ministerului Sanatatii supraspecializarea in chirurgie oculoplastica, d-na dr. Speranta Schmitzer. Cu o experienta de 20 de ani in domeniul chirurgiei oculoplastice, d-na dr. Speranta Schmitzer are la activ peste 14.000 de operatii din care 5000 sunt oculoplastii (efectuate atat in clinica Oftalmestet, cat si la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti).  

“Pacientii sunt trimisi ori la dermatologi, ori la chirurgi plasticieni, care insa au prea putina legatura cu oftalmologia; structurile pleoapelor si ale orbitei fiind cu totul speciale si mult diferite fata de restul organismului uman. Din cauza lipsei de educatie medicala si

de multe ori a indrumarii gresite, pacientii nu stiu cui sa se adreseze si nu stiu nici ca se pot efectua astfel de operatii. Tocmai de aceea, ne-am hotarat sa incepem o campanie de comunicare si de educare asupra acestei abordari pentru a se evita agravarea diverselor cazuri. Am intalnit oameni mutilati din cauza faptului ca au ajuns in prima faza in unitati medicalei care nu aveau aceasta specializare”, a declarat dr. Speranta Schmitzer, seful clinicii Oftalmestet.

Speranta ScmitzerO statistica a interventiilor efectuate in clinica Oftalmestet arata ca pe primul loc se afla cataractele cu 46%, pe locul doi formatiunile tumorale cu 15.5%, pe locul trei ptozele palpebrale cu 7%,  iar pe locul patru pterigionul cu 6.5% etc.

Chirurgia oculoplastica implica multa pasiune si daruire, rezultatele aparand mai tarziu decat la operatia de cataracta. Interventiile sunt mai laborioase, necesitand de multe ori si o a doua sau chiar a treia re-interventie.

 “Rata de succes in clinica noastra a fost pana acum de aproximativ 95% la oculo-plastii (aceasta rata insa se imbunatateste substantial, deoarece in unele cazuri sunt necesare reinterventii), la cataracta se poate spune ca rata de succes este de 99.5%”, a declarat dr. Speranta Schmitzer.

Astazi, la peste un an si jumatate de la lansare, Oftalmestet celebreaza 500 de operatii oftalmologice efectuate in clinica. Principala grija a personalului care lucreaza in clinica Oftalmestet este pacientul. Consultatiile nu se fac contra cronometru, in plus se incearca de multe ori si o consiliere psihologica a pacientului. 

In afara operatiilor din domeniul oculo-plastiei, se mai efectueaza si operatii de rutina cum ar fi cataracta, glaucom, strabism. Operatia de cataracta este una dintre cele mai standardizate operatii care se efectueaza la Oftalmestet, datorita aparaturii de ultima ora si a experientei medicilor.

Oftalmestet, o altfel de clinica

Infiintata in martie 2010, Oftalmestet se doreste a fi o altfel de clinica fata de cele existente pe piata romaneasca prin tot ceea ce reprezinta: de la ambianta exclusivista, la aparatura de ultima generatie, pana la atmosfera de relaxare care te intampina si personalul cu inalte specializari, format si instruit pentru a fi aproape si dedicat pacientilor clinicii.

Clinica este situata la demisolul si parterul unui imobil de secolul 19, care a fost renovat imbinand nobletea arhitecturii acelor vremuri cu liniile arhitecturii moderne. Si la interior decorul imbina vechiul cu noul prin mobilier stil Ludovic al XV-lea, plansee de sticla luminate, combinand marmura cu sticla, otelul, inoxul, lemnul, muzica de relaxare si susurul apei de la fantana arteziana din sala de asteptare. Ambianta creata este una deosebita atat in blocul operator, unde exista doua instalatii audio, una pentru sala de

operatii cu un anumit gen de muzica, alta pentru pre-operator cu o muzica speciala de relaxare, cat si in sala de asteptare.

S-a acordat o atentie deosebita persoanelor cu dizabilitati locomotorii: pentru ele exista un elevator special pentru urcat scarile, clante anti-panica la grupurile sanitare, spalatoare hidraulice reglabile, oglinzi reglabile, robineti, dispenser de sapun, uscatoare si colac WC cu senzori etc.

Investitia in aparatura medicala se ridica la peste 300.000 euro, iar pana la sfarsitul anului se vor mai investi inca 200.000 euro. Cele mai complexe investitii s-au facut in aparatele pentru operatiile de cataracta (circa 170.000 euro).

Echipa medicala, condusa de dr. Speranta Schmitzer, este formata din:

  • Ana Maria Manescu, medic specialist oftalmolog
  • Mihaela Antonache, medic specialist oftalmolog
  • Corina Popa, medic rezident
  • Luxita Petrescu, medic primar anestezist
  • Elly Dordea, asistenta de sala
  • Valentina Pena inginer de mecanica fina – optometrie

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne trimite intrebari/solicitari pe diverse teme legate de domeniul oftalmologiei va rugam sa contactati:

Ioana Lucescu, ioana@hook.ro, 0722 263 773/ 0756 046 096

Tincuta Ionescu, tincuta@hook.ro, 0740 061 735

-----------

Dictionar de termeni medicali

Ce sunt tulburarile de statica palpebrala? Tulburarile de statica palpebrala se refera la pozitiile anormale ale pleoapelor. Acestea pot afecta de multe ori vederea, in cazul ptozelor palpebrale, coborarea pleoapei superioare cu micsorarea fantei palpebrale, iar in cazul lagoftalmiilor paralitice imposibilitatea inchiderii fantei (pleoapa superioara ramane permanent ridicata; pot exista eversionari ale pleoapelor care ofera disconfort functional si estetic (entropion, ectropion).

Ce este entropion? Entropionul se caracterizeaza prin rasucirea spre interior a bordului, a marginii libere a pleoapei.

Ce este ectropion?  Ectropionul este o eversiune (rasucire) spre exterior a pleoapei, o pierdere a contactului dintre aceasta si globul ocular.

Ce sunt inegalitatile fantei palpebrale?  Deschiderea mai mare sau mai mica a pleoapelor.

Ce este ptoza palpebrala? Ptoza palpebrala este o coborare uni- sau bilaterala a pleoapei superioare (pleoapa cazuta) ca urmare a unei leziuni congenitale sau dobandite a musculaturii sau inervatiei sale.

Ce este lagoftalmia? Scurtare aparenta a pleoapei superioare cu relaxarea pleoapei inferioare de cauza neurologica, care impiedica acoperirea completa a globului ocular (imposibilitatea de a inchide ochiul).

Ce sunt blefaroplastiile? Dermatosalazisul sau blefaroplastia  este o afectiune care se caracterizeaza prin pierderea elasticitatii tesuturilor pleoapei; acestea se subtiaza, rezultand un exces cutanat (ca o hartie creponata).

Ce este pterigionul? Pterigionul reprezinta degenerescenta conjunctivei bulbare; se prezinta ca un pliu cu aspect triunghiular, orientat cu baza spre conjuntiva nazala si varful spre cornee. 

Ce sunt afectiunile tumorale?Data fiind structura lor particulara, pleoapele prezinta adesea formatiuni tumorale. Tumorile (lat. Tumor = umflatura, tumefactie), sunt excrescente ale tesuturilor. Ele pot fi maligne (canceroase) sau benigne.

Ce sunt malformatiile congenitale? Malformatii la nivelul pleoapelor si globului ocular: absenta globului ocular sau glob ocular mic – anoftalmia, microftalmia; lipsa de tesut in toata grosimea pleoapei – colobomul palpebral.