AGORA ASOCIAȚIILOR DE PACIENȚI

Asociațiile de pacienți din România se întâlnesc cu publicul bucureștean la
AGORA ASOCIAȚIILOR DE PACIENȚI

10/11 septembrie 2011, Parcul Tineretului – București

 

 

Știați că
… în România există peste 100 de asociații de pacienți?
… acum aveți ocazia de a va informa asupra provocărilor cu care se confruntă pacienții și membrii asociațiilor
de pacienți la primul eveniment dedicat acestora?


Houston NPA organizează în al doilea weekend din septembrie la București AGORA ASOCIAȚIILOR DE PACIENȚI, primul eveniment de acest gen dedicat asociațiilor de pacienți care activează în România. Agora va avea loc în Parcul Tineretului (intrarea Șincai) sâmbată 10 septembrie și duminică 11 septembrie 2011, între orele 10-18. Toate asociațiile de pacienți interesate beneficiază de participare gratuită și accesul este liber pentru public.

AGORA ASOCIAȚIILOR DE PACIENȚI reunește pentru prima dată asociațiile de pacienți din toată țara, publicul de toate vârstele, reprezentanți ai organizațiilor care activează în domeniul sănătății, autorități din domeniul medical și reprezentanți ai presei.
Obiectivul principal al acestui eveniment este promovarea asociațiilor de pacienți din România direct catre publicul larg, cadrele medicale, organizațiile interesate de stabilirea de noi parteneriate și către reprezentanții presei. În cadrul Agorei participanții se pot familiariza cu proiectele derulate de asociațiile de pacienți în beneficiul membrilor lor, cât și cele de interes pentru societatea civilă în general.


Un alt obiectiv al Agorei este facilitarea înscrierii celor interesați în asociațiile de pacienți și evidențierea rolului pe care acestea îl au în ceea ce privește consilierea și informarea pacienților, putând deveni astfel parteneri de încredere ai personalului medico-sanitar în activitățile de informare și educație pentru sănătate.

Site-ul evenimentului unde se poate consulta lista cu toate asociațiile înscrise până în acest moment la Agora - http://agora-asociatiidepacienti.ro   

Asociațiile de pacienți sunt organizații nonguvernamentale, independente, care pledează în mod constant pentru accesul facil și echitabil la servicii medicale de calitate, la tratamente moderne și eficiente, cât și pentru informarea corectă a pacienților, astfel încat aceștia să se poată implica în mod responsabil în luarea deciziilor cu privire la starea lor de sănătate sau controlul afecțiunilor de care suferă.
Responsabilizarea pacienților – patient empowerment – prin implicarea activă a organizațiilor de pacienți în procesul de luare a deciziilor politice în domeniul sănătății publice este un concept insuficient implementat în România. În  strânsă colaborare cu cadrele medicale, autoritățile din domeniul medical și alte organizații care activează în domeniul îngrijirilor de sănătate, asociațiile de pacienți pot contribui la dezvoltarea unor servicii de sănătate mai bune și mai sensibile la nevoile beneficiarilor direcți.

Activitatea asociațiilor urmăreste în principal identificarea nevoilor reale ale bolnavilor, îmbunătățirea asistenței medicale, psihologice și sociale, schimbul permanent de informații între membrii asociației sau cu asociații similare din alte țări, reprezentarea intereselor pacienților în fața factorilor de decizie din domeniul sănătății. Pacienții organizați în asociatii au astfel o singură voce, mai puternică, capabilă să lupte pentru interesele și drepturile lor. Activitatea asociațiilor se bazează în general pe voluntariat, iar înscrierea în asociații se face gratuit sau pe baza unei taxe simbolice.

 

Pe parcursul celor 2 zile ale Agorei, participanții au ocazia de a se informa asupra proiectelor derulate de asociațiile de pacienți, pot discuta direct cu reprezentanții acestora despre experiențele de zi cu zi atât în calitate de membri ai asociației, dar și ca pacienți cu o anumită afecțiune, pot pune bazele unor noi colaborari, pot deveni voluntari sau ambasadori ai unor campanii. Cei interesați pot afla de asemenea cui trebuie să se adreseze dacă doresc să devină membri sau au nevoie de ajutorul și experiența reprezentanților asociațiilor de pacienți.
Publicul are ocazia de a participa gratuit la sesiuni interactive de informare asupra unora dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale, prezentări de produse și servicii ale companiilor care activează în domeniul sănătății, testări medicale gratuite (tensiune, colesterol, audiometrie, glicemie, etc).

Asociațiile care au confirmat prezența la Agora până în acest moment (ordine alfabetică):


  1. Alianța Națională pentru Pacienții cu Boli Rare - ANBRaRo
  2. Alianța pentru Sănătate din România
  3. Asociația "Alexiana"
  4. Asociația Antiparkinson
  5. Asociația Bolnavilor de Cancer "Phoenix" Filiala București
  6. Asociația Bolnavilor de Cancer Filiala Prahova
  7. Asociația Bolnavilor Dializați Galați
  8. Asociația Children's Joy
  9. Asociația Clubul Amazoanelor Bistritene
  10. Asociația CONIL
  11. Asociația de Fibroză Chistică din România
  12. Asociația Distroficilor Muscular
  13. Asociația Little People România
  14. Asociația M.A.M.E.
  15. Asociația Națională Miastenia Gravis România
  16. Asociația Naționala pentru Copii și Adulți cu Autism din România - ANCAAR
  17. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
  18. Asociația Noi și Ceilalți Filiala București
  19. Asociația Noi și Ceilalți Prahova
  20. Asociația OncoHelp Timișoara
  21. Asociația Oncologic Rom Constanța
  22. Asociația Oncomed Iași
  23. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România – APAH Ro
  24. Asociația Pavel
  25. Asociația pentru Sănătatea Mintală a Copilului "Sfântul Serafim"
  26. Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră din România
  27. Asociația Prader Willi din România
  28. Asociația Româna Anti SIDA - ARAS
  29. Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză - ARB-TB
  30. Asociația Română de Cancere Rare
  31. Asociația Română de Transplant Pulmonar
  32. Asociația SM Speranța Prahova
  33. Asociația Sofi Roz Bacău
  34. Asociația Transplantaților de Ficat din România - Livertrans
  35. Asociația Transplantaților din România - ATR
  36. Asociația Williams Syndrome România
  37. Fundația Mobilmed București
  38. Liga pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din România
  39. Sano - Hep România
  40. Societatea de Scleroză Multiplă din România - SSMR
  41. Societatea Română de Alzheimer
  42. SOS Infertilitatea
  43. Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA - UNOPA

Pentru mai multe detalii cu privire la eveniment puteți contacta Houston NPA la numerele de telefon: 021.317.09.43 sau 0733.076.381 sau pe adresa: evenimente@houston.ro
Persoană de contact: Simona Oprea