Un inhibitor de alfa 1 proteinază încetinește declinul pulmonar în emfizem


Rezultatele studiului RAPID, pe 180 de pacienți cu deficit de alfa-1 antitripsină, arată că administrarea unui inhibitor de alfa 1 proteinază încetinește declinul pulmonar. Declinul densității pulmonare a fost mai lent în grupul care a primit substanța activă decât în grupul placebo. După ce pacienții care făcuseră parte din lotul placebo au trecut pe A1-PI s-a constat că declinul densității pulmonare a scăzut semnificativ și în cazul acestora. De asemenea, evoluția densității pulmonare s-a corelat cu FEV

La pacienții cu deficit de alfa-1 antitripsină, o afecțiune moștenită care determină apariția emfizemului, tratamentul cu un inhibitor de alfa 1 proteinază derivat din plasmă (A1-PI) încetinește declinul pulmonar, după cum arată rezultatele studiului RAPID.

Studiul a implicat 180 de pacienți cu deficit de alfa-1 antitripsină care au primit pe cale intravenoasă fie A1-PI în doză de 60 mg/kg pe săptămână, fie placebo. Toți pacienții au fost evaluați anual prin examen computertomografic pentru a se determina densitatea pulmonară. Volumul expirator forțat în prima secundă (FEV₁) a fost măsurat la fiecare 3 luni. După un interval de 2 ani s-a constatat că declinul densității pulmonare a fost mai lent în grupul care a primit A1-PI decât în grupul placebo (1,51 versus 2,26 g/L pe an; P =0,021). Ulterior, 64 dintre pacienții care făcuseră parte din lotul placebo au trecut pe A1-PI. După alți 2 ani s-a constatat că declinul densității pulmonare la pacienții care au trecut de la placebo pe A1-PI a fost de 1,26 g/l pe an, fiind semnificativ mai scăzut decât era anterior administrării inhibitorului. Analiza datelor arată că evoluția declinului densității pulmonare s-a corelat cu FEV₁.

Rămâne de evaluat dacă administrarea inhibitorului de alfa 1 proteinază încetinește evoluția emfizemului și în alte afecțiuni pulmonare, cum este cazul bolii pulmonare obstructive cronice.


Sursa: European Respiratory Society (ERS) Congres International 2015

Rezumat OA285