Nivolumab, superior docetaxelului în termeni de eficiență și siguranță, la pacienții cu cancer pulmonar non-scuamos cu celule non-mici


Într-un studiu randomizat de faza 3, nivolumab a îmbunătățit în mod semnificativ supraviețuirea globală a pacienților cu cancer pulmonar non-scuamos cu celule non-mici avansat, versus docetaxel (12,2 luni versus 9,4 luni). De asemenea, rata de răspuns obiectiv a fost superioară în cazul administrării de nivolumab, față de docetaxel (19,2% versus 12,4%, p =0,0235). Doar 10,5% dintre pacienții din lotul tratat cu acest medicament au prezentat evenimente adverse de gradul 3-5, față de 53,7% dintre pacienții care au primit docetaxel.

Opțiunile de tratament sunt limitate pentru pacienții cu cancer pulmonar non-scuamos cu celule non-mici (non-SQ NSCLC) avansat care progresează după chimioterapia pe bază de platină. Docetaxel este aprobat pentru tratamentul de linia a doua al NSCLC avansat, față de care nicio altă terapie cu un singur agent nu a reușit să demonstreze creșterea supraviețuirii și tolerabilitate superioară. În acest context, sunt binevenite rezultatele unui studiu randomizat de faza 3 arătând că nivolumab a îmbunătățit în mod semnificativ supraviețuirea globală versus docetaxel, la pacienții cu non-SQ NSCLC avansat, tratați anterior.

După eșecul chimioterapiei pe bază de platină și, în cazul celor eligibili, cu inhibitor de tirozin kinază, pacienții au fost randomizați pentru a primi nivolumab 3 mg/kg o dată la 2 săptămâni sau docetaxel 75 mg/m2 o dată la 3 săptămâni, până la progresia bolii sau întreruperea tratamentului din cauza toxicității sau din alte motive.

S-a constatat că, urmare a administrării de nivolumab, supraviețuirea globală s-a îmbunătățit față de administrarea de docetaxel (12,2 luni versus 9,4 luni; p =0,00155), ca și supraviețuirea la un an (50,5%, versus 39%) și rata de răspuns obiectiv (19,2% versus 12,4%, p =0,0235). De asemenea, profilul de siguranță a fost favorabil în cazul nivolumabului. Doar 10,5% dintre pacienții din lotul tratat cu acest medicament au prezentat evenimente adverse de gradul 3-5, față de 53,7% dintre pacienții care au primit docetaxel. În plus, evenimentele adverse care au determinat întreruperea tratamentului au fost mai frecvente cu docetaxel versus nivolumab. Nu s-au înregistrat decese legate de administrarea de nivolumab, versus un deces legat de docetaxel.


Sursa: L. Horn et al, Phase 3, randomized trial (CheckMate 057) of nivolumab (NIVO) versus docetaxel (DOC) in advanced non-squamous (non-SQ) non-small cell lung cancer (NSCLC): Subgroup analyses and patient reported outcomes (PROs)

http://www.europeancancercongress.org/Scientific-Programme/Abstract-search?abstractid=21240