Everolimus, primul medicament eficient în tumorile neuroendocrine pulmonare


Cel mai recent studiu clinic care a evaluat everolimus în tratamentul tumorilor neuroendocrine, RADIANT4, a arătat că medicamentul este eficient pentru formațiunile pulmonare, ca și pentru cele cu originea la nivelul tractului gastrointestinal. Rezultatele studiului arată o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără progresie a bolii (în medie 11 luni cu everolimus versus 3,9 luni cu placebo). De asemenea, rata de răspuns global a fost de 64%, cu everolimus, versus 26% cu placebo, iar riscul de deces s-a redus cu 37%.

Everolimus este deja aprobat pentru utilizarea în tratamentul tumorilor neuroendocrine pancreatice, pe baza rezultatelor din studiul RADIANT3, care a aratat că medicamentul a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea fără progresie tumorală, comparativ cu placebo. Cel mai recent studiu clinic care a evaluat everolimus în tratamentul tumorilor neuroendocrine a arătat că medicamentul este eficient și pentru formațiunile cu originea la nivelul tractului gastrointestinal, dar și la nivelul plămânilor.

Cunoscut sub numele de RADIANT4, studiul a inclus 302 pacienți, dintre care aproximativ 30% aveau tumori neuroendocrine pulmonare, iar 24% prezentau tumori localizate în ileon. Toți pacienții fuseseră tratați anterior cu analogi de somatostatină, chimioterapie și radioterapie, fiind randomizați 2: 1 pentru a primi fie everolimus, fie placebo. Rezultatele studiului arată o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără progresie a bolii (în medie 11 luni cu everolimus versus 3,9 luni cu placebo; risc relativ, 0,48; p <0,00001). Rata de răspuns global a fost de 64%, cu everolimus, versus 26% cu placebo. De asemenea, datele sugerează că everolimus reduce riscul de deces cu 37%. Evenimentele adverse de gradul 3 sau 4 cel mai frecvent raportate în acest studiu au fost stomatita (9%), diareea (7%) și infecțiile (7% comparativ cu 0%).


Sursa: European Cancer Congress (ECC) 2015

http://www.europeancancercongress.org/Scientific-Programme/Abstract-search?abstractid=22974