Eficacitatea și siguranța pembrolizumabului pentru pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici avansat


La pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici avansat, tratați anterior, pembrolizumab a demonstrat activitate antitumorală durabilă, în special la cei cu expresie a PD-L1 în minim 50% din celulele tumorale (la care rata de răspuns obiectiv a fost de 35,5%). Lipsa unei relații semnificative expunere-răspuns și eficacitatea similară între doze și schemele de administrare sprijină utilizarea a 2 mg/kg o dată la 3 săptămâni. Evenimentele adverse de grad 3-4 legate de tratament au apărut la 10,5% dintre pacienți, existând și 3 decese legate de tratament.

La pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) avansat, tratați anterior, pembrolizumab a demonstrat activitate antitumorală durabilă, și în special la cei cu expresie a PD-L1 în minim 50% din celulele tumorale. Această concluzie se desprinde dintr-un studiu care a evaluat eficacitatea și siguranța pembrolizumab la 449 de pacienți cu NSCLC, care au primit unul dintre următoarele regimuri de administrare: 2 mg/kg o dată la trei săptămâni, 10 mg/kg o dată la 3 săptămâni, sau 10 mg/kg o dată la 2 săptămâni, până la progresie confirmată, toxicitate intolerabilă, sau decizia investigatorilor.

Durata medie de urmărire a fost de 7,7 luni, 16,1 luni, respectiv 15,5 luni, pentru pacienții tratați cu 2 mg/kg o dată la trei săptămâni, 10 mg/kg o dată la 3 săptămâni, sau 10 mg/kg o dată la 2 săptămâni. Rata globală de răspuns obiectiv a fost de 18,7%: 14,5% pentru administrarea de 2 mg/kg o dată la 3 săptămâni, 20,6% la 10 mg/kg o dată la 3 săptămâni, respectiv 17,3% pentru administrarea a 10 mg/kg o dată la 3 săptămâni, diferența nefiind semnificativă statistic (p =0,55). Durata medie a răspunsului, supraviețuirea fără progresia bolii și supraviețuirea globală au fost, de asemenea, în general, similare între grupuri. Astfel, lipsa unei relații semnificative expunere-răspuns și eficacitatea similară între doze și schemele de administrare sprijină utilizarea a 2 mg/kg o dată la 3 săptămâni.

În rândul celor 124 de pacienți cu expresie a PD-L1 în minim 50% dintre celulele tumorale, rata de răspuns obiectiv a fost de 35,5%, durata medie a răspunsului a fost 23,3 luni, valoarea medie a supraviețuirii fără progresia bolii a fost de 5,8 luni, iar supraviețuirea medie a fost de 14 luni.

Evenimentele adverse de grad 3-4 legate de tratament au apărut la 10,5% dintre pacienți, iar 4% dintre aceștia au întrerupt tratamentul din cauza unui eveniment advers. Au existat 3 decese legate de tratament (stop cardiorespirator, boală pulmonară interstițială și stop respirator).


Sursa: J.C. Soria et al, Efficacy and Safety of Pembrolizumab (Pembro; MK-3475) for Patients (Pacienți) With Previously Treated Advanced Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Enrolled in KEYNOTE-001

http://www.europeancancercongress.org/Scientific-Programme/Abstract-search?abstractid=23094