Cetuximab îmbunătățește supraviețuirea anumitor pacienți cu cancer pulmonar


Într-un studiu amplu de faza 3, desfășurat în mai mult de 700 de centre și care a implicat peste 1300 de pacienți nou diagnosticați cu cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) stadiul IV, adăugarea de cetuximab la chimioterapia standard a dat rezultate promițătoare la anumite subgrupuri de pacienți. S-a constatat o creștere a supraviețuirii la pacienții cu rezultate pozitive la analiza numărului de copii ale genei EGFR prin FISH, indiferent de tipul histologic al tumorii. În cazul pacienților cu FISH pozitiv care nu primiserăanterior bevacizumab, creșterea supraviețuirii a fost semnificativă, și în special cei diagnosticați cu carcinom cu celule scuamoase.

Un studiu de faza 3, desfășurat în mai mult de 700 de centre și care a implicat peste 1300 de pacienți nou diagnosticați cu cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) stadiul IV a evaluat rezultatele adăugării de cetuximab la chimioterapia standard. Rezultatele arată o creștere a supraviețuirii, cu toate că nu semnificativă, la pacienții cu rezultate pozitive la analiza numărului de copii ale genei EGFR prin metoda de hibridizare prin fluorescență în situ (FISH), indiferent de tipul histologic al tumorii. În cazul pacienților cu FISH pozitiv care nu primiseră anterior bevacizumab, creșterea supraviețuirii a fost semnificativă, și în special la pacienții cu carcinom cu celule scuamoase.

Dacă pentru cohorta ca întreg, cetuximab nu a conferit un avantaj semnificativ din punct de vedere al supraviețuirii fără progresia bolii (HR, 0,98) sau supraviețuirii globale (HR, 0,94), pentru pacienții-FISH pozitiv, a existat o îmbunătățire modestă, dar nesemnificativă a supraviețuirii fără progresia bolii (HR, 0,91) și supraviețuirii globale (HR, 0,83). În rândul a 199 de pacienți cu FISH pozitiv, valoarea medie a supraviețuirii globale a fost mai bună pentru cei care au primit cetuximab (13,4 vs 9,8 luni; risc relativ 0,83, P =0,10). În plus, administrarea de cetuximab a îmbunătățit în mod semnificativ supraviețuirea globală a pacienților cu FISH pozitiv care nu au îndeplinit criteriile pentru a primi bevacizumab (HR, 0,75, p =0,048) și la pacienții cu carcinom cu celule scuamoase (HR, 0,56, p =0,048). În cazul pacienților cu tumori cu celule scuamoase FISH pozitive, valoarea medie a supraviețuirii globale a fost de aproape două ori mai mare la cei tratați cu cetuximab, decât în cazul celor care au primit doar chimioterapie (11,8 versus 6,4 luni, p =0,006). Ratele de evenimente adverse au fost similare în cele două grupuri și au fost în concordanță cu cele raportate anterior.


Sursa: 16th World Conference on Lung Cancer