Un nou tratament indicat in cancerul de san HER 2 pozitiv, in stadiu incipient


Comitetul Uniunii Europene pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) recomanda Comisiei Europene aprobarea utilizarii Perjeta (pertuzumab) in combinatie cu Herceptin (trastuzumab) si chimioterapie pentru tratamentul neoajuvant (preoperator) al pacientelor cu cancer de san HER 2 pozitiv, local avansat,inflamator sau aflat in stadiu incipient,  cu risc mare de recurenta.

 

Recomandarea CHMP se bazeaza pe rezultatele din  studiul de faza II NeoSphere, care   au demonstrat ca aproximativ  40% din pacientele care au primit tratament cu Perjeta nu mai prezentau, la momentul operatiei, tesut tumoral la nivel mamar si la nivel ganglionar axilar (cunoscut ca si raspuns complet pathologic, sau pCR) comparativ cu 21,5% care au primit doar Herceptin si chimioterapie pe baza de taxani. (1)

 

In fiecare an, in Europa, sunt diagnosticate aproape 100.000 de persoane cu cancer de san HER 2 pozitiv, o forma agresiva care evolueaza mai rapid decat alte tipuri de cancer HER 2 negativ (2,3). Majoritatea cancerelor de san sunt diagnosticate in stadiu incipient, inainte sa se fi raspandit catre alte organe din corp.(4)

 

"Tratamentul cancerului de san are cel mai mare impact in stadiu incipient, atunci cand pot fi prevenite recurenta si aparitia metastazelor. Drept urmare, este nevoie de tratamente promitatoare  pacientelor in stadiu incipient", declara Sandra Horning, Chief Medical Officer and Head of Global Product Development in cadrul companiei Roche.