EUROPA NOASTRĂ

John Dalli, comisar european pentru sănătate: "Medicina personalizată - un potenţial încă neexploatat"


„Conferinţa a arătat că există diferite aspecte influenţează rolul medicinii personalizate în asigurarea sănătăţii publice în Europa. Ea ne arată totodată că ne aflăm abia la baza muntelui”, a spus domnul John Dalli, Comisar European pentru Sănătate, în cadru discursului susţinut în cadrul Conferinţei „Perspective europene în medicina personalizată”

John DalliMedicina personalizată, de înaltă precizie, este un domeniu cu o importanţă din ce în ce mai mare. Aplicarea informaţiilor şi tehnologiilor genomice în domeniul medicinii nu mai este un vis îndepărtat – acest lucru este acum posibil cu adevărat. Într-adevăr, primele produse medicale „cu bază genomică” au fost autorizate de către Comisie şi se află deja pe piaţă. De exemplu, un produs medical ar putea fi autorizat pentru utilizarea exclusivă de către pacienţii care au o supra-exprimare a unei anumite proteine. Produsele pot fi de asemenea autorizate pentru o anumită boală, însă în mod limitat în utilizarea pe baza factorilor genomici, fie singuri sau în combinaţie cu alţi factori.

Informaţiile genomice pot fi de asemenea folosite în determinarea dozei adecvate a unui medicament sau în selectarea secvenţelor de tratament şi a duratei terapiei. Aceste exemple ne arată că medicina personalizată oferă posibilitatea unei game de utilizări. Acestea evidenţiază totodată importanţa unui screening fiabil al informaţiilor genomice ale pacienţilor. Cu toate acestea, în ciuda caracterului lor evident promiţător, medicamentele personalizate nu sunt totuşi un panaceu universal; există şi alţi parametri importanţi, cum ar fi vârsta, sexul, masa corporală şi factorii de mediu.

În mod clar va exista loc şi pentru alte tehnologii şi terapii, precum şi pentru alte inovaţii. În contextul descris, există aşteptări ca medicina personalizată bazată pe informaţii genomice să ofere beneficii clare pentru sănătatea publică. Aceasta are potenţialul de a furniza soluţii mai bine ajustate pentru diferite grupuri de pacienţi decât aşa-numitele produse medicale „bune pentru toţi”. Oferind pacienţilor exact medicamentele care sunt eficiente pentru ei, situaţiile de tip încercare-şi-eroare pot fi evitate sau limitate şi în acelaşi timp reacţiile adverse pot fi reduse.

În timp ce câteva produse se află deja pe piaţă, ne aflăm în continuare în chiar primele stadii ale translatării rezultatelor de cercetare în produse concrete. Potenţialul medicinii personalizate este în mare măsură neexplorat; dacă privim la mulţimea de boli existente, din care numai bolile rare sunt 5000 – 8000, provocarea care se află în faţa noastră este enormă. Sarcina este dificilă, deoarece până şi cele mai comune boli ar putea fi de fapt foarte complexe, iar bolile pot de asemenea evolua. Cercetătorii ar putea să se confrunte cu ţinte în mişcare. Este esenţial ca rolul UE în inovaţie să fie amplificat, astfel încât să se asigure pacienţilor europeni un acces mai bun la ştiinţă.

Medicina personalizată este deja luată în considerare în strategiile de business ale companiilor, însă multe lucruri rămân în continuare de făcut. Complexitatea pe care medicina personalizată o implică necesită colaborare şi parteneriate între diferitele domenii ştiinţifice – între academii şi industrie, precum şi între industriile farmaceutică şi de diagnostic.

Varianta integrala in editia tiparita din luna mai