Nouă metodă de investigare a țesutului pulmonar uman ce îmbunătățește validarea terapiei țintite pentru BPOC


Eficiența medicamentelor pentru boala pulmonară obstructivă cronică este testată printr-o metodă inovatoare, pe culturi de țesuturi pulmonare umane 3D ex vivo (3D-LTCs). Noua metodă permite vizualizarea țesutului pulmonar bolnav, dar și urmărirea posibilelor mecanisme de reparare, într-o manieră 3D cu rezolutie spațio-temporală mare, oferind informații cu privire la procesele patologice, dar și la posibilele mijloace terapeutice. Aceasta reprezintă un instrument puternic de evaluare patologică și validare a medicamentelor.

Oamenii de știință de la Helmholtz Zentrum München testează eficiența medicamentelor pentru boala pulmonară obstructivă cronică printr-o metodă inovatoare, pe culturi de țesuturi pulmonare umane 3D ex vivo (3D-LTCs).
Noua metodă permite vizualizarea țesutului pulmonar bolnav, dar și urmărirea posibilelor mecanisme de reparare, într-o manieră 3D cu rezolutie spațio-temporală mare, oferind informații cu privire la procesele patologice, dar și la posibilele mijloace terapeutice. Aceasta reprezintă un instrument puternic de evaluare patologică, validare a medicamentelor, ștergând decalajul existent între identificarea țintei terapeutice și validarea preclinică a compușilor medicamentoși.

Noua metodă a fost utilizată pentru investigarea activării Wnt/ beta-cateninei cu scopul de a iniția repararea tisulară în țesutul pulmonar derivat de la pacienți cu BPOC. Echipa de cercetare intenționează să extindă aplicarea metodei și la alte boli pulmonare, cum ar fi fibroza pulmonară și cancerul pulmonar.



Sursa: Helmholtz Zentrum München
https://www.helmholtz-muenchen.de/