JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Dr. Ruxandra Drăghia-Akli: „Mult mai multe idei inovative de a ajunge la pacienţi. Şi de a ajunge la toţi pacienţii”


Doamna doctor Ruxandra Drăghia-Akli, director al directoratului de sănătate al DG Research & Inovation din cadrul Comisiei Europene, nu are deloc profilul unui funcționar „care doar plimbă hârtiile”. „Nu e genul meu”, spune doamna Draghia-Akli, pentru care poziţia în cadrul executivului european reprezintă o şansă de a da o dimensiune macro, continentală, ideilor sădite la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti şi rafinate în marile centre de cercetare a terapiilor genice din Franţa şi SUA. O şansă importantă pentru medicul de origine română, dar, în acelaşi timp, recrutarea medicului de origine română este un moment de referinţă şi pentru Comisia Europeană. Cu dr. Ruxandra Drăghia-Akli la conducerea cercetării medicale din UE, viitorul este promiţător pentru sănătatea cetăţenilor Europei.

dr Ruxandra Draghia Akli

Dr. Ruxandra Drăghia-Akli a descoperit pasiunea pentru genetică la Bucureşti, a făcut primii paşi în domeniul terapiei genice la Paris şi a iniţiat în SUA dezvoltarea primei terapii genice aprobate vreodată.



"Spre medicină am pornit nu ca urmare a unui eveniment deosebit petrecut în viaţa mea, ci datorită faptului că tatăl meu era şi este încă medic. Îl vizitam des la spital şi îmi amintesc că întotdeauna era îmbrăcat în halatul alb şi avea grijă de un număr mare de pacienţi. Fiind foarte apreciat din punct de vedere profesional, dădea un exemplu care nu putea să fie neglijat. Probabil că inconştient a apărut o atracţie spre a realiza acelaşi lucru sau ceva asemănător în cariera medicală. Tatăl meu, profesorul Constantin Dumitrache, s-a orientat de la bun început spre partea clinică a medicinei, spre deosebire de mine, care în momentul în care am terminat Facultatea de Medicină am fost convinsă că partea de cercetare este cu mult mai interesantă şi, de aceea, m-am orientat spre acest domeniu. Nu am dorit doar să aplic terapiile disponibile la un anumit moment, ci am vrut să pot să dezvolt terapii noi. Să dezvolt, într-un fel, visul medicinei. De aceea, partea de cercetare mi s-a părut mult mai interesantă".



În SUA, dr. Ruxandra Drăghia-Akli a dezvoltat prima terapie genică aprobată de o autoritate de reglementare a medicamentelor



"După un proces îndelung, care a durat 10 ani, timp în care s-au realizat exprimentele oficiale care să ne dea dreptul de a comercializa produsul, în ianuarie 2009 am primit licenţa din partea Agenţiei Australiene a Medicamentului, pentru a pune pe piaţă această terapie genică pentru reducerea mortalităţii şi a morbidităţii perinatale în ferme. Este primul produs de terapie genică din lume care a fost aprobat. Totul a început aşadar cu un experiment ratat. Am început cu o idee şi am ajuns să ne dezvoltăm cu totul în altă direcţie. Trebuie întotdeauna să te întrebi de ce a apărut un rezultat negativ şi ce este de făcut. Sigur că a fost nevoie de câţiva ani până am reuşit să îmi explic un mecanism. Aşadar îi sfătuiesc pe cercetătorii tineri să nu se descurajeze la primele rezultate negative. După noi, au fost câteva companii mari care au comercializat vaccinuri terapeutice, dar cea pe care am dezvoltat-o a fost prima terapie genică şi va rămâne ca atare în istorie"



„Nu te poţi gândi că vei avea aceeaşi carieră timp de 60 de ani”, spune doamna dr. Ruxandra Drăghia-Akli



"Am fost recent la evenimentul care a marcat terminarea facultăţii de către fata mea. Preşedintele universităţii a ţinut un scurt speech, în care a spus un lucru extraordinar: trebuie să ne gândim că studenţii care termină acum universitatea au speranţa de viaţă de cel puţin încă 60-70 de ani; asta înseamnă că terminarea facultăţii este doar un prim moment în evoluţie, având timp să îşi schimbe cariera de 4-5-6 ori. Nu te poţi gândi că vei avea aceeaşi carieră timp de 60 de ani, trebuie să fii gata să înveţi tot timpul ceva nou şi să schimbi. Cred că este un lucru care se aplică întotdeauna la noi toţi. Dacă mă veţi întreba cei voi face în viitor, aş răspunde că voi încerca să învăţ cât mai mult cu putinţă, să evoluez şi să am posibilitatea să schimb cariera atunci când simt că o contribuţie pe care o aduc într-un loc nu mai poate fi la nivelul dorit de mine"



Varianta integrala in editia tiparita din luna mai