Terapia adjuvantă cu sorafenib și sunitinib nu îmbunătățește prognosticul cancerului renal local avansat


Sorafenib și sunitinib fac parte din clasa inhibitorilor VEGF, medicamente a căror acțiune are la bază inhibarea dezvoltării vascularizației tumorilor. Un studiu amplu care a evaluat eficacitatea inhibitorilor VEGF ca tratament adjuvant pentru pacienții cu cancer renal avansat local cu risc ridicat de recidivă arată că intervalul mediu până la recurența bolii a fost similar pentru cei tratați cu unul dintre cele două chioterapice (5,6 ani) și cei care au primit placebo (5,7 ani).
Pe parcursul studiului, 1943 de pacienți cu carcinom cu celule renale local avansat au fost repartizați aleatoriu să primească sorafenib, sunitinib, sau placebo timp de un an, după ce fuseseră în prealalbil supuși intervenției chirurgicale. Toți pacienții prezentau un risc ridicat de recurență tumorală, estimat pe baza unor factori ca dimensiunea și gradul tumorii și diseminarea cancerului la ganglionii limfatici.
Rezultatele studiului arată că atât rata de recurență (aproximativ 40%), cât și supraviețuirea fără boală (5,6-5,7 ani) au fost similare pentru toate cele trei regimuri de tratament.