WTC: lansarea primului program global dedicat Femeilor cu cancer și tromboză


Experții internaționali reuniți la WHITH în Berlin avertizeazăasupra nevoilor neacoperite și anunțăo nouă inițiativă medicală educațională

Un grup mondial de experți în aria trombozei și cancerului au lansat inițiativa medicală educațională dedicată femeilor cu tromboză și cancer: Women Thrombosis Cancer (WTC) pe 14 februarie 2015 la al 6-lea Simpozion Internațional pe probleme de Sănătatea Femeii în Tromboză și Hemostază (WHITH) desfășurat la Berlin.


“Cu peste 17 milioane de femei care trăiesc cu cancer*,  trombo-embolismul venos (TEV) a devenit a doua cauză principală de deces la pacienții cu cancer” spune Prof. Dominique Farge-Bancel, Profesor de Medicină Internă și Boli Vasculare la Spitalul St. Louis, Universitatea Paris Diderot, Franța. “Am început să creștem nivelul de informare legat de cancer și tromboză în urmă cu câțiva ani și să dezvoltăm ghiduri internaționale pentru a îmbunătăți managementul TEV în cancer și un instrument clinic reprezentat de o aplicație pentru telefoane mobile (www.itac-cme.com/app), dar proiectul WTC este primul program dezvoltat vreodată dedicat femeilor cu cancer” a adăugat doamna profesor.  


Inițiativa WTC este concepută să îmbunătățească managementul trombozei venoase la femeile cu cancer. Proiectul primește susținere financiară nerestricționată pentru educația medicală din partea Aspen, al 5-lea producător de medicamente generice la nivel mondial, ca un argument al intenției strategice declarate anterior de companie de a se implica semnificativ în aria prevenției anti-trombotice.


Michael Crow, Head of Aspen Europe & CIS declară: “Devenind un lider în aria trombozei, Aspen a constatat o considerabilă nevoie neacoperită de a îmbunătăți managementul trombozei la femeile suferinde de cancer. Prin colaborarea cu liderii de opinie și susținerea programelor științifice din cadrul acestei inițiative globale vom încerca să îmbunătățim prognosticul trombozei venoase la femeile cu cancer.”


“Știm că tromboza venoasă este o problemă pentru femei, de aceea am organizat Conferința Internațională Europeană WHITH, care în ultimii 10 ani a reunit sute de experți în domeniu.” declară Prof Benjamin Brenner, Director al Departamentului de Hematologie și Transplant Medular, Centrul Medical Rambam, Israel. “Acest gen de educație medicală poate schimba abordarea clinică și îmbunătăți managementul trombozei venoase, dar implică un efort de lungă durată și necesită monitorizarea rezultatelor.” a continuat profesorul.


Conținutul programului de educație medicală WTC va fi dezvoltat de un grup de 8 experți în aria trombozei recunoscuți la nivel global. Programul se va propaga în peste 40 de țări din întreaga lume prin intermediul unei rețele de lideri de opinie către medici cu diverse specialități, incluzând ginecologie, hematologie și chirurgie. Au loc discuții avansate pentru trimiterea componentelor educaționale ale programului către  prestigioasa Universitate McGill din Canada în vederea acreditării.


Unul dintre elementele unice ale acestei inițiative este reprezentat de mecanismele de măsurare a impactului programului în următorii ani. Această monitorizare va fi realizată prin colectarea de rapoarte de caz care vor oferi o privire de ansamblu asupra managementului TEV la femeile cu cancer, incluzând îmbunătățirea în timp a practicii medicale.


Este de așteptat ca această inițiativă să ofere o oportunitate de contribuție la literatura științifică prin mai multe publicații, demonstrând astfel managementul sub-optimal actual al trombozei venoase la femeile cu cancer și îmbunătățirea abordării practice a acestui grup de pacienți cu risc înalt.


Următorul pas al inițiativei WTC va avea loc în al doilea trimestru al anului 2015 prin pregătirea a peste 60 lectori din întreaga lume privind conținutul acreditat ca educație medicală continuă. Implementarea va începe din iunie 2015, în 5 continente, prin întâlniri naționale și regionale cu profesioniști în domeniul sănătății specializați în tromboză.