AGENŢIA EUROPEANĂ A MEDICAMENTULUI

Pradaxa: recomandarea CHMP pentru aprobare în UE pentru prevenţia AVC


"După mai bine de 50 de ani, o nouă soluţie revoluţionară pentru prevenţia accidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială primește o opinie pozitivă în Europa: dabigatran etexilat. Anticoagulantul oral dezvoltat de Boehringer Ingelheim (comercializat cu denumirea Pradaxa) a primit recent o opinie pozitivă din partea Comitetului de Experţi al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Această opinie pozitivă constituie un pas decisiv în a pune la dispoziţia milioanelor de pacienţi cu fibrilaţie atrială (FA) din Uniunea Europeană, cu risc de accident vascular cerebral (AVC), această terapie inovatoare. "

"Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) a recomandat aprobarea dabigatran etexilat în statele membre ale Uniunii Europene pentru prevenţia accidentului vascular cerebral și a emboliei sistemice la pacienţii adulţi cu fibrilaţie atrială non-valvulară, care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc: istoric de accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau embolie sistemică, fracţie de ejecţie a ventriculului stâng < 40 %; insuficienţă cardiacă simptomatică ≥ Clasa 2 NYHA; vârsta ≥ 75 ani sau vârsta ≥ 65 ani asociată cu una sau mai multe dintre următoarele afecţiuni - diabet zaharat, boală arterială coronariană sau hipertensiune arterială.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, afectând aproximativ una din patru persoane peste 40 de ani, circa 1% din populaţia totală şi până la 10% din pacienţii peste 80 de ani. Persoanele cu FA au un risc crescut de apariţie a trombilor, ceea ce determină creşterea cu până la cinci ori a riscului de AVC. La nivel mondial, circa trei milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral datorat FA în fiecare an, acestea fiind de cele mai multe ori severe și debilitante, cu jumătate din pacienţi decedând în decurs de un an.

AVC-urile datorate FA tind să fie severe, cu o probabilitate crescută de deces (20%) şi dizabilităţi (60%). Multe AVC-uri datorate FA pot fi prevenite printr-un tratament antitrombotic adecvat. Dabigatran etexilat 150 mg de două ori pe zi este singurul anticoagulant oral de nouă generaţie care s-a dovedit superior tratamentului bine controlat cu warfarină (mediana timpului în fereastra terapeutică TTR 67%) în reducerea riscului de AVC și de embolie sistemică. Mai mult, dabigatran etexilat a determinat o reducere semnificativă a sângerărilor intracraniene comparativ cu tratamentul bine controlat cu warfarină. Dabigatran etexilat este primul reprezentant al noii generaţii de anticoagulante orale – inhibitorii direcţi de trombină (IDT)1 – adresându-se nevoii medicale neacoperite de prevenţie şi tratament al afecţiunilor tromboembolice acute sau cronice.

Efectul antitrombotic puternic este obţinut cu ajutorul inhibitorilor direcţi de trombină, prin blocarea specifică a activităţii trombinei (atât trombina liberă, cât şi cea fixată de trombi), enzima cu rol principal în procesul de formare a trombusului sangvin. Spre deosebire de antagoniştii vitaminei K, ce acţionează diferit, variabil, asupra altor factori ai coagulării, dabigatran etexilat asigură un profil anticoagulant eficient, predictibil şi consistent, cu un potenţial scăzut de interacţiuni medicamentoase şi fără interacţiuni alimentare, și nu necesită monitorizarea de rutină a coagulării sau a ajustării dozei.

La nivel mondial, circa trei milioane de persoane suferă AVC-uri datorate FA în fiecare an, acestea fiind de cele mai multe ori severe și debilitante, cu jumătate dintre pacienţi decedând în decurs de un an. AVC-urile datorate FA tind să fie severe, cu o probabilitate crescută de deces (20%) şi dizabilităţi (60%). Profesorul Klaus Dugi, vicepreşedintele Consiliului Director, responsabil pentru Divizia Medicină, Boehringer Ingelheim, a declarat: „După 50 de ani, pacienţii beneficiază în sfârșit de o alternativă mult mai eficientă la warfarină. Odată aprobat în Uniunea Europeană, dabigatran etexilat va îmbunătăţi vieţile multor pacienţi prin reducerea semnificativă a riscului de AVC, comparativ cu warfarina, şi îi va feri pe mulţi dintre ei de o mare suferinţă.

” În afara UE, dabigatran etexilat a fost aprobat pentru reducerea riscului de AVC la pacienţii cu FA din SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Israel, Malaezia, Filipine, Singapore, Namibia, Columbia, Antilele Olandeze, Suriname și Indonezia; detaliile privind aceste aprobări pot însă diferi de administrarea recomandată de CHMP. Opinia pozitivă din partea CHMP se bazează pe rezultatele din studiul RE-LY®, cel mai amplu studiu care a investigat FA până în acest moment. Rezultatele au demonstrat că dabigatran etexilat 150 mg de două ori pe zi asigură o reducere cu 35% mai mare a riscului de AVC şi de embolie sistemică comparativ cu warfarina, precum şi reduceri semnificative ale sângerărilor cu risc letal şi ale celor intracraniene.

RE-LY (Randomized Evaluation of Long term anticoagulant therapY) a fost un studiu global, de fază III, PROBE (prospectiv, randomizat, deschis, orb din perspectiva evaluării obiectivului final) ce a înrolat 18.113 pacienţi din peste 900 de centre din 44 de ţări, conceput pentru a compara două doze fixe a inhibitorului oral direct de trombină dabigatran (110 mg şi 150 mg de două ori pe zi), fiecare din doze administrate „orb”, cu warfarina bine controlată, în dozaj deschis (INR 2,0-3,0, mediana TTR 67%).

Pacienţii au fost înrolaţi în studiu pe o perioadă mediană de 2 ani cu urmărire de minim 1 an. Obiectivul primar al studiului a fost incidenţa AVC (inclusiv AVC hemoragic) sau a emboliei sistemice. Obiectivele secundare au fost reprezentate de mortalitatea de orice cauză, incidenţa AVC (inclusiv a AVC hemoragic), a emboliei sistemice, emboliei pulmonare, a infarctul miocardic acut şi a mortalităţii vasculare (inclusiv a celei datorate sângerărilor).

Comparativ cu tratamentul bine controlat cu warfarină, dabigatran etexilat a demonstrat: • Reducerea semnificativă a riscului de AVC şi de embolie sistemică – inclusiv a accidentelor vasculare hemoragice la administrarea de dabigatran etexilat 150 mg de două ori pe zi; • Rate similare de AVC/embolie sistemică cu dabigatran etexilat 110 mg de două ori pe zi; • Rată semnificativ mai mică de sângerări majore la administrarea de dabigatran etexilat 110 mg de două ori pe zi; • Rată semnificativ mai mică de sângerări cu risc letal şi a celor intracraniene cu ambele doze; • Reducerea semnificativă a mortalităţii vasculare la administrarea de dabigatran etexilat 150 mg de două ori pe zi. "