Medicamentele care suprimă aciditatea gastrică, asociate cu cazuri mai severe de pneumonie


Un studiu recent arată că suprimarea acidității gastrice se asociază cu cazuri mai grave de pneumonie dobândită în comunitate. Pacienții care primeau antiacide au avut mai frecvent culturi pozitive, prezentau într-un procent mai mare trombocitopenie, au fost spitalizați pentru perioade mai îndelungate și aveau un risc mai mare de deces. Autorii recomandă ca aceste medicamente să fie folosite mai judicios.

Mai multe studii au demonstrat că suprimarea acidității poate crește susceptibilitatea pentru apariția pneumoniei comunitare, posibil din cauză că reducerea secreției de acid gastric favorizează colonizarea tractului gastrointestinal superior. Suprimarea acidității gastrice poate fi responsabilă și de apariția unor cazuri mai grave de pneumonie dobândită în comunitate, după cum arată un studiu recent.

O echipă de cercetători a efectuat o analiză retrospectivă a tuturor pacienților cu pneumonie comunitară internați în clinica lor între anii 2010-2013, pentru a stabili dacă a existat o asociere între suprimarea acidității gastrice și evoluția pneumoniei. S-a constatat că pacienții care primeau antiacide au avut mai frecvent culturi pozitive (12% versus 5,5%) și prezentau într-un procent mai mare trombocitopenie (22% versus 17%). De asemenea, perioada de spitalizare a fost mai îndelungată în cazul cestora (10,51 zile versus 8,96 zile) și mortalitatea a fost mai crescută (15,1% versus 11,5%). Totuși, deși nu au existat diferențe importante în ceea ce privește caracteristicile demografice, consumul de medicamente antiacide a fost mai mare în rândul pacienților care aveau anumite comorbidități, fapt ce ar fi putut influența rezultatele. Autorii recomandă, bazându-se pe rezultatele studiului, ca medicamentele care suprimă aciditatea gastrică să fie folosite mai judicios.


Sursa: CHEST 2014, American College of Chest Physicians
http://www.chestnet.org/Education/CHEST-Meetings/CHEST-2014